Det var i början av sommaren som den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen, delade ut flygblad utanför Ica Trossen i Trosa. I somras hade man klistrat uppochnervända rosa trianglar runt butiken, den typ av trianglar som användes på homosexuella i koncentrationsläger under förintelsen. Senast, i slutet av september, hade någon sprejat hakkors på byggnaden.

”Jag hissade upp flaggan som ett statement. En av vår butiks starkaste värderingar är allas lika värde”, säger handlaren Jenni Steiner.

Skapar oro och otrygghet

Ombudsmannen från Handels, Ingela Fors, säger att det som hänt är en oroande utveckling.

– Det skapar oro och otrygghet bland medarbetarna.

Efter nazistmarschen i Boden: ”Det var mer obehagligt än jag trott”

Reportage

Hon menar att första händelsen då NMR delade ut flygblad kunde man inte göra så mycket åt eftersom det är en allmän plats. Men hon säger att större polisnärvaro skulle skapa trygghet.

– Jag tycker också att det är dags att man tittar över lagstiftningen. Var går gränsen för hets mot folkgrupp?

Erbjudit samtalsstöd

Ingela Fors vill dock poängtera att facket har ett gott samarbete med arbetsgivaren och att den har tagit sitt fulla ansvar och vidtagit de åtgärder som situationen har krävt.

– Enligt den information jag har fått, har samtliga avdelningschefer personligen vidtalat alla medarbetare och erbjudit om någon behöver samtalsstöd.

Jenni Steiner är ägare av Icabutiken. Hon bestämde sig redan vid flygbladsutdelningen att ta ställning. Hon bestämde sig därför att hissa upp Prideflaggan.

– Jag hissade upp flaggan som ett statement. En av vår butiks starkaste värderingar är allas lika värde, säger Jenni Steiner.

Påsar med regnbågelogga

Ica Trossen har även tryckt påsar med regnbågeloggan. Hon säger att hon fått positiva reaktioner från kunderna. Jenni Steiner menar att nazisternas närvaro utanför butiken, och nu senast hakkorsen, kan vara tillfälligheter, men ett bidragande skäl kan vara att hon lever som öppet homosexuell.

Ica Trossen har polisanmält händelsen och har ett omfattande samarbete med ett vaktbolag.