Nu är det lite under en månad kvar till Black Friday den 23 november. Vad försiggår i en stor elektronikbutik så här års?

– Det är snackas mycket mellan kollegorna. Vi får inte reda på produkterna eller priserna förrän dagen innan, samtidigt anar man ju vad de ska trycka på när man får in 15 pall med tv-apparater. På torsdagen innan Black Friday är det oftast fullt schå med prissättning och sånt.

Risk för paketkaos efter Black Friday

Nyheter

Det är sjätte året man kör Black Friday i Sverige. Hur har det utvecklat sig år för år?

­– Det har bara blivit större och större. Även om jag tycker att det var mer lika förra året och året innan det. Det man ser är att det sprider sig till fler typer av butiker. Först var det bara elektronik, men nu är det även kläder. På många sätt har den här helgen gått om julen. Det händer mer på den här korta tiden än då skulle jag säga.

Jag vet också att folk tar ledigt på Black Friday för att kunna handla

Hur ser själva dagen ut? Blir ni översprungna av reagalna kunder?

– Nä, haha. Den bilden är lite överdriven. Men det är kö när vi öppnar. Något år hade vi 50-60 personer i kö vid någon butik. Sen är det en hög genomströmning under hela dagen. Jag vet också att folk tar ledigt på Black Friday för att kunna handla det man vill. Då handlar det oftast om de mest hängivna tekniknördarna.

Är det roligt eller jobbigt?

– Det är jäkligt roligt faktiskt. Det är en stor händelse och man taggar igång varandra. Men allt efterarbete är inte lika kul. Det är ett stort jobb med att återställa butiken till ett gott skick dagarna efter.

Hur förbereder ni er arbetsmiljömässigt?

– Vi försöker att ordna grejerna på ett bra sätt. Lagret är förberett så att vi inte ska behöva lyfta tungt och så att det ska vara smidigt att plocka fram grejerna. Ledningsgrupp och butiksledare arbetar med sånt redan nu. Sedan tar vi även in extrapersonal.

Vad tror du säljs mest av i år?

– Det vet vi ju inte än. Men tv brukar förvånansvärt nog fortfarande gå väldigt bra. Sen är det helt och hållet beroende på vad vi släpper. Vi kör ofta någon platta och någon telefon också.

Vad är ditt råd till alla som jobbar, hur överlever man Black Friday?

– Var positiv, kör så det ryker och ha kul! Det är otroligt mycket att göra, men det är också otroligt kul.