Novus har på uppdrag av Handels gjort en undersökning om vad medlemmarna röstade på i valet. Hade handelsanställda fått bestämma skulle vi ha en röd regering i dag.

Det rödgröna blocket, S, V och MP, får totalt 64 procent av rösterna. S hade dock inte kunnat samarbeta med MP eftersom partiet skulle ha åkt ut ur riksdagen med sina 3,5 procent av rösterna.

S största parti

Socialdemokraterna är klart största partiet med 46,8 procent. V och SD kommer på nästa plats med drygt 13 procent var.
– Det är en bekräftelse på att våra medlemmar vill ha en socialdemokratiskt ledd regering, vilket också var vårat mål i valrörelsen, säger Elisabeth Brandt Ygeman, 2:e vice ordförande i Handels.

Alliansen hade haft ett tungt val om Handels medlemmar fått bestämma. Liberalerna hade åkt ut med huvudet före med 0,7 procent. C och KD hade klarat spärren och M fick drygt 10 procent. 20,1 procent röstade på något av Allianspartierna. Sverigedemokraterna fick 13,5 procent. Jämfört med valet 2014 tappade V och C var femte väljare till S i år. C och M förlorade mest till SD.

Lagerarbetare röstar mer på SD

Även om S dominerar kan man se att olika branscher har lite olika syn på de andra partierna. Lagerarbetarna röstar mer på SD, där får partiet 24,3 procent. Detaljhandeln är enda branschen där C överhuvudtaget kommer över spärren med 6,8 procent. Tjänstemännen inom arbetarrörelsen är lojala med S, där röstar 67,7 på partiet.

Att SD har starkt stöd bland lagerarbetare förvånar inte Elisabeth Brandt Ygeman.
– Det följer mönstret som vi ser i flera LO-förbund. Det är fler män på lager och de jobbar inte mot kunder som i butik där det är mer utåtriktat arbete. Vi har arbetat strategiskt gentemot lagerarbetsplatser i den här valrörelsen och det kommer vi fortsätta göra.

SD har dubblat sitt stöd hos Handels medlemmar sedan förra valet. Kan ni fortsätta jobba emot partiet och utesluta förtroendevalda som är aktiva i SD?
– Det är ju en enormt stor majoritet som inte röstar på SD. Det handlar inte om att bekämpa SD utan det är en fråga om att alla människors lika värde har en koppling till fackligt arbete. Att bekämpa rasism och främlingsfientlighet är en facklig fråga.

Arbetsvillkor viktigt

De tre viktigaste frågorna i valet för Handels medlemmar var sjukvården, 34 procent, arbetsvillkor, 28 procent och invandring, 25 procent. Arbetsvillkoren var viktigare för de som röstade S och V. Invandring var viktigare för de som röstade på SD och M.

Bland allmänheten kom invandring på första plats, följt av lag och ordning och sjukvård.
– De frågor vi lyfte som allmän visstid och hyvling har stöd hos medlemmarna. Men vi ser att vi måste jobba vidare med frågorna eftersom de inte är på alla människors läppar. Vi kan inte vänta fyra år till utan vi kommer att opinionsbilda och driva frågorna i kommande avtalsrörelse.

18 procent bestämde sig vad de skulle rösta på under valdagen. Det var fler osäkra bland Handels medlemmar än bland allmänheten, där 12 procent bestämde sig på valdagen. Under valrörelsen ringde Handels många medlemmar för att prata politik och Elisabeth Brandt Ygeman tar med sig lärdomen att det är viktigt att ringa ända in i slutet.

I undersökningen är det bara 789 som svarat. Är det här resultatet representativt för Handels medlemmar?
– Annars skulle vi ju inte gå ut med siffrorna. Novus som gjort undersökningen säger att det är tillräckligt många svar för att vara statistiskt säkerställt och då får vi lita på det.

Så gjordes undersökningen:

Novus har på uppdrag av Handels gjort 789 slumpmässigt utvalda webbintervjuer bland förbundets medlemmar. Det är en svarsfrekvens på 29 procent. Svaren har viktats på kön, ålder och om de har förtroendeuppdrag eller inte.