På Hemköp Skanstull i Stockholm möter vi Ryan Nyanja från Uganda i samma ostdisk som vi träffades i vintras, när han just hade börjat som lärling i utbildningssatsningen Nyanländ i Axfood.

– Jobbet är okej. Jag har lärt mig att man måste ha tålamod och vara trevlig mot kunderna, säger han nu nästan tio månader senare.

Språkträning i ostdisken

Reportage

Under tiden som lärling har Ryan mest hållit till på färskvaruavdelningen. Planerna på allsidig praktik på alla avdelningar har inte riktigt infriats.

– Att sitta i kassan verkar stressigt, säger han på svenska som han fortfarande blandar med engelska.

Kunskaper i svenska är viktigt

Lärlingarna har stöd av handledare. 75 procent av en heltid jobbar de i butiken, medan 25 procent är teoretisk utbildning. Den består både av webbkurser i yrkeskunskap och utbildning i svenska.

Ryan Nyanja har ägnat en del av sin utbildning åt att gå klart kursen i svenska för invandrare. Nästa år ska han läsa svenska som andraspråk för att lära sig ännu mer.

Goda kunskaper i svenska är viktigt för att lärlingsutbildningen ska bli framgångsrik, konstaterade fack och arbetsgivare när de stämde av lärlingsprojektet i höstas.

Frida Antbrink.

 

– Man behöver se över språket i utbildningsdelen, och samtidigt göra yrkesutbildningen enklare. Hittills har den varit onödigt avancerad, säger Frida Antbrink, som är Handels klubbordförande för Hemköps butiker i Stockholm.

Olika förutsättningar

Axfoods HR-direktör Louise Ring håller med.

– Det blir så mycket lättare att lära sig när språket fungerar. Vi får ha respekt för att människor har olika förutsättningar. En utbildning som ursprungligen riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiet i Sverige är rätt utmanande för den som nyligen kommit hit, säger Axfoods HR-direktör Louise Ring.

Louise Ring.

Hon räknar med att de flesta av de tio lärlingarna i pilotprojektet ska erbjudas fortsatt anställning i någon form när lärlingstiden går ut i januari.

Vill inte vänta för länge

Efter vissa anpassningar vill Axfood nästa år utöka lärlingsprojektet. Företaget har avvaktat besked om hur det blir med de etableringsjobb för nyanlända som regeringen aviserat. Men i dagens oklara politiska läge vill man inte vänta för länge.

– Kommer det inga nya lösningar från politikerna så fortsätter vi. Målet är att dubbla antalet lärlingar till nästa omgång, säger Louise Ring.

Det förutsätter att Axfood och Handels förnyar kollektivavtalet som de har träffat om lärlingsprogrammet.

Positiv till fortsättning

Frida Antbrink är också positiv till en fortsättning.

Många bidrags­jobbare saknar kollektivavtal

Nyheter

– Det är bättre med strukturerad lärlingsutbildning med seriöst innehåll än en massa praktikanter som ingen har koll på.

Till nästa omgång önskar hon sig en förändring:

– Jag vill att vanliga butiksmedarbetare, och inte bara chefer, får chans att bli handledare till lärlingarna.

 

Fakta: Lärlingsprogrammet "Nyanländ i Axfood"

Lärlingsprogrammet vänder sig till personer över 20 år som fått uppehållstillstånd i Sverige och är inskrivna på arbetsförmedlingen.

I pilotprojektet som inleddes i januari 2018  är tio nyanlända butikslärlingar på Hemköp och Willys i Stockholm.

Praktiken sker på heltid i tolv månader. Lärlingen får lön som motsvarar 75 procent av minimilönen. Efter genomgången praktik får man ett yrkesbevis. 25 procent av tiden ägnas åt utbildning.

Lärlingen har en handledare. Teoretisk utbildning i butikskunskap sker bland annat genom en webb-baserad kurs som delvis anpassats till lätt svenska. Vid behov kan praktiken kombineras med utbildning i svenska för invandrare.

Butiker som deltar får statligt bidrag i form av handledarstöd och sänkt arbetsgivaravgift.