Jonas Sjöstedt har haft samtal med Stefan Löfven och fått försäkringar om inflytande, meddelade V-ledaren under en presskonferens på onsdagen. Därför kommer partiets riksdagsgrupp att rösta gult under fredagens statsministeromröstning.

Val 2018

”Jag är nödd och tvungen att stödja mitten­regeringen”

Nyheter

– Klausulen om att Vänsterpartiet inte ska ha något politiskt inflytande i svensk politik är i praktiken tillintetgjord. Vi har säkrat att om Löfven bildar regering, så kommer Vänsterpartiet att ha ett politiskt inflytande under den kommande mandatperioden, sade Jonas Sjöstedt under presskonferensen.

Vi har säkrat att om Löfven bildar regering, så kommer Vänsterpartiet att ha ett politiskt inflytande under den kommande mandatperioden

Har fått ”försäkringar”

Vidare menar partiet att man har fått försäkringar från Socialdemokraterna och Stefan Löfven att de kommer att arbeta för att försvara de reformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden. Det handlar bland annat om gratis kollektivtrafik för elever under sommarlovet, samt fördubblat tandvårdsbidrag.

Enligt Vänsterpartiet är inte alternativet ett nyval.
– Vi litar inte på att Centerpartiet och Liberalernas antirasistiska principer skulle hålla om Löfven faller. Med största sannolikhet skulle en nej-röst på fredag leda till att vi redan nästa vecka får en blåbrun Kristersson-regering, menar Jonas Sjöstedt.

Val 2018

Centern vill släppa fram Löfven – arbetsrätten utreds

Nyheter

Kommer verka för misstroendeförklaring

Men stödet kommer med ett villkor. Lägger S, MP, C, L-regeringen fram förslag som försämrar anställningstryggheten, samt verkar för att införa marknadshyror på nyproduktioner, så kommer Vänsterpartiet att försöka avsätta Stefan Löfven genom en misstroendeförklaring.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven, sade Jonas Sjöstedt under presskonferensen.

Vänsterpartiet har idag 28 mandat i riksdagen. För att få till stånd en missförtroendeförklaring krävs 35 mandat. V behöver alltså stöd från M, KD eller SD för att kunna göra verklighet av hotet.

Uppgörelsen mellan S, C, L, MP

Innehåller 73 punkter, bland annat:

Sänkt skatt på arbete, särskilt på högre inkomster. Höjda miljöskatter. Värnskatten (förhöjd statlig skatt på höga inkomster) ska avskaffas från 2020.

Turordningsreglerna i las ändras genom fler undantag. Arbetsgivare ska få lägre kostnader vid uppsägningar, men större ansvar för kompetensutveckling och omställning – om inte fack och arbetsgivare själva kommer överens om ökad flexibilitet i las.

Arbetsförmedlingen ”reformeras i grunden”. Fristående aktörer sköter matchningen på arbetsmarknaden, myndigheten står för kontroll.

Arbetslöshetsförsäkringen öppnas för fler och trappas ner i takt med arbetslöshetens längd.

Etableringsjobb för nyanlända införs enligt förslaget från fack och arbetsgivare – men ska gälla även företag utan kollektivavtal.

Rut-avdraget byggs ut. Taket höjs kraftigt och utvidgas till fler tjänster.

Fri hyressättning på nybyggda lägenheter, förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter reformeras.

Inga vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

Införande av familjevecka påbörjas. Föräldrar till barn mellan 4 och 16 år får tre lediga dagar per år att ta ut när barnen inte är i skolan.