Katarina Lundberg gör oljemålningar av foton hon tagit på olika arbetsplatser.

Kameran är ofta med när hon på småtimmarna promenerar hem från sin konstnärsateljé. En byggarbetsplats i nattljus med kvarlämnade redskap, en ödslig verkstad sedd genom fönstret. Klick! Så har Katarina Lundberg fångat ett motiv.
– Det finns en stämning i stillheten. Genom att avbilda övergivna arbetsplatser vill jag synliggöra alla arbetstimmar som ligger bakom föremål omkring oss, förklarar hon.

Flera av Katarina Lundbergs målningar föreställer övergivna verkstadsmiljöer.

Själv lägger Katarina uppemot 150 arbetstimmar under flera månader på att måla av fotot med oljefärg. Långsamheten är en viktig del av skapandet –  även om den gör henne rastlös.
– Det är jättejobbigt! Men jag kan inte låta bli.
På dagen tar hon många pauser, går och vankar, kommer inte riktigt igång. Efter tio på kvällen brukar det lossna. Då jobbar hon intensivt, i bästa fall i kreativt flow.
– En stark inre koncentration. Blicken öppnas, plötsligt kan jag se var en skugga kommer ifrån.

Flow i butiken

Ett helt annat slags flow kan Katarina uppleva i sitt butiksjobb på Hemtex.
– Det är utåtriktat, i mötet med kunderna. När det går lätt att prata och skoja, det är roligt.
Katarinas konstnärliga kompetens är en tillgång i jobbet, tycker hon. Färg och form är viktigt i inredningsbutiken, och hon gillar att kombinera på kreativa sätt. Ibland på tvärs med företagets regler.
– Jag kanske vill sätta upp en hylla där man inte får, eller låta färg gå före mönster när vi visar gardiner. Jag gillar att bolla idéer med vår visual merchandiser Eleonor som har koll på helheten.

”Konst kan vara ett sätt att växa som människa”

Nyheter

Effektivisera arbetet

Butiksanställningens rappa ruljangs och måleriets eftertänksamma skapande är två vitt skilda sidor av arbete, som ju Katarina Lundberg reflekterar kring i sin konst. Tack vare ett ettårigt arbetsstipendium på 100 000 kronor från Konstnärsnämnden har hon kunnat sänka sin ordinarie arbetstid på Hemtex till sex timmar i veckan och är just nu inte beroende av att jaga extra pass. Än mer klirr i kassan ger Handels kulturstipendium, som hon tilldelas i februari ”för att genom sina tavlor förmedla en annan sida av produktion än den vi är vana att se”. De tio tusenlapparna från Handels kan hjälpa till att öka tempot i hennes måleri.
– Jag tänkte köpa en projektor. Genom att projicera fotot på duken sparar jag nog 20 timmar per målning. Om jag ska få alla verk klara till min utställning på ett galleri i september måste jag effektivisera mitt arbete.

Profilen: Katarina Lundberg

Ålder: 32 år.
Jobb: Säljare på Hemtex Liljeholmen i Stockholm och konstnär i egen ateljé.
Lön: 142,13 kr/tim, 6 tim/v i butiken. Arbetsstipendium från Konstnärsnämnden på 100 000 kronor under ett år.
Aktuell: Har fått Handels kulturstipendium på 10 000 kronor för sitt måleri.
Övriga kulturstipendiater: Simon Röder och Henrik Kursula (film), Tanja Nkangi (konst), Kalle Holmqvist (böcker), Stig Karels (konstbok).