– Vad är det som händer? har man tänkt, säger Joakim Johansson, butikens försäljningschef.

Stundtals har det varit över hundra barn inne i butiken. Ljudvolymen har varit hög och bitvis har stämningen varit så stökig att närpolisen kommit för att skingra massorna.

Men nu har butiken hittat en lösning. Strax före storm-klockslaget ställs stolparna med röda rep mellan sig ut, och en anställd går på sitt pass som insläppare. Tänk nattklubb. Det dröjer inte länge förrän barnen och ungdomarna från skolan mitt emot kommer och börjar köa för att släppas in i butiken. Två går ut. Två släpps in.

Blir lite fritidsledare light

Alexander Modigh jobbar i butiken. Han har runt två pass som insläppare i veckan.

– Det är roligt. Man snackar med kidsen och blir lite som en fritidsledare light. Jag vet vilka deras favoritämnen är och hur skoldagen varit.

Framför allt tycker han att det är bra att butiken lyckats vända instormingen till någonting positivt. Visst var det lite grinigt från ungdomarna först men när de fått anledningen förklarad för sig har de tyckt att det varit rimligt.
– Framför allt är det andra kunder som upplevt det som stökigt tidigare, säger Alexander Modigh.

Sockerförbud för 900 skolelever

Ungdomarnas sug efter godis har en anledning. Skolan mittemot – Engelska skolan – är en sockerfri skola. De 900 elever som går här får inte ta med sig godis eller sötsaker in i skolan. Det säljs inte heller några sötsaker. Till lokaltidningen Stockholm Direkt Liljeholmen/Älvsjö säger rektorn att eleverna kommer från hela Storstockholm och att de har lite tid efter skolan innan de åker hemåt. Tid för att äntligen köpa godis.

”Vanliga” kunder behöver inte stå i nattklubbskön.