– Allt är Sandras fel. Jag kände att jag ville orka med mina barn och att röra mig med dem. Sandra är nästan träningsnarkoman och det är bra att ha någon som drar ut en, säger Klas Modd och pekar på kollegan Sandra Svensk.

Klas Modd hade nästan aldrig tränat förut. Nu är han med varje gång gänget kör. Han känner sig piggare och har fått bättre kondition. Tolv enheter bättre än förra året på företagshälsovårdens hälsokontroll, från röd flagg till grön.

Ses efter jobbet

Efter jobbet en onsdag ses kollegorna i snöyran vid udden Långnäs i Bollnäs. Det knarrar under fötterna och Klas Modd bjuder på glögg ur bakluckan. Hans två barn kurar i bilen med mobilspel, filtar och en gasolvärmare. Mös­sen kutar fram och tillbaka över snön medan Sandra Svensk drar igång uppvärmningen.

Det är hon som ligger bakom den gemensamma träningen.

– Det började med att ett gäng pratade om att gå upp för slalombacken. Sen dess har vi tränat varje vecka, förutom en paus i december, säger hon.

Hon har gjort en Facebookgrupp där alla på jobbet som är intresserade av träning är med. Några är med ofta, andra droppar in då och då.

– Det känns som att de tycker att det är kul och pratar om det innan på jobbet.

Handlaren hyrde spinningsal

Även handlaren har blivit inspirerad av gruppen och hyrt en spinningssal för två tillfällen på olika tider så att så många som möjligt i personalen kan vara med.

På Ica Kvantum i Bollnäs får alla 1 500 kronor i friskvårdsbidrag per år. Det används bland annat till gymkort.

– Jag ska använda en del av det till massage den här gången, säger Jesper Roos mellan utfallen och sit-upsen.

Kollegan Rebecca Nordlund har också tagit sig ut i det kraftiga snöfallet. Hon brukar träna med kettlebells men tycker att det är kul att träna med jobbarkompisarna.

– Det är roligt att göra något utanför jobbet. Att man kan umgås och på köpet röra på sig.