Uppdrag granskning, UG, har pratat med tre kvinnor som jobbar för en stor nagelkedja som finns i gallerior i Stockholm och Göteborg. De vittnar om tio timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan, utan övertidsersättning eller semester. De har också betalat tillbaka flera tusen kronor i månaden av sin lön till arbetsgivaren.

Företrädaren för nagelsalongen säger till Uppdrag granskning att de tillbakabetalade pengarna beror på matkostnader, lån och att de hjälpt anställda att skicka pengar till släkten i Vietnam, något som kvinnorna säger är felaktigt.
– Jag skulle vilja uttrycka det som att det i många stycken är ren människohandel, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, till UG.

Handels har kollektivavtal med företaget. Eftersom allt ser bra ut på pappret har de inte upptäckt några oegentligheter.

SVT frågade i morse Handels ordförande Susanna Gideonsson om inte facket borde ha mer uppsökande verksamhet i en bransch som är känd för att ha problem med många anställda som inte kan språket eller lagarna i Sverige. Och dessutom på ett företag som de har kollektivavtal med. Hon svarar att det är svårt när allt ser vitt ut på pappret.

– Jag blir tagen av detta. Det är kvinnor som hanteras som handelsvaror. Företaget har hotat och varnat anställda för att vända sig till oss men några medlemmar har ändå vågat ta steget. Handels driver nu ett ärende mot företaget, säger Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Handels vill inte kommentera ärendet närmre.

Företaget har funnits med på fackets sajt Schyssta listan. Men i måndags stängde Handels ner sajten, på grund av återkommande tekniska problem.

– Det finns inte något samband. Det togs beslut för nån vecka sen att pausa den då det finns tekniska problem. De består i att sajten inte kan få ut koordinater ur registret med kollektivavtal vilket gör att många företag som har kollektivavtal inte synts. Vi har fått en hel del klagomål på detta och vi ville inte ha en dåligt fungerande tjänst uppe, så den har pausats tills vi hittat en lösning, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Uppdrag granskning sänds i kväll på SVT.

Shyssta listan

2016 startade Handels sajten Schyssta listan där man via mobilen kunde se vilka butiker och frisörsalonger som har kollektivavtal.

Inspirationen kom från Hotell- och restaurangfackets app Schysta villkor.