Trosa 10 juli 2018. Det ringer på Jennis mobil. ”Du måste komma. Det står nazister vid vår entré.” På plats ser hon dem direkt. Vita skjortor. Svarta byxor. Flaggor. Gröna. Vita. Den svarta uppvända pilen, Tyrrunan. I händerna flygblad. Hon ber dem gå. De hör inte. Ser inte. Pratar till varandra. Jenni ringer polisen. De kommer inte. Efter drygt en och en halv timme kommer butikens vaktbolag. Då har nazisterna gått. Kvar är ett starkt obehag. Det ska senare visa sig att nazisterna var medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Och att de ska komma tillbaka.

Regnbågsflaggorna hissas

Men Jenni är inte rädd. Inte än. Hon är förbannad. På kvällen hissar de regnbågsflaggorna utanför butiken. Två stycken. På var sida av Ica Trossen-flaggan visar de vad butiken står för: Allas lika värde. Hemma igen postar Jenni ett inlägg på sin Facebook. Det ska komma att gillas av tiotusentals och spridas landet runt.

”Jag hissade upp flaggan som ett statement. En av vår butiks starkaste värderingar är allas lika värde”, säger handlaren Jenni Steiner.

– I det stora handlar det om mänskliga rättigheter, om allas lika värde. I det lilla att butiken ska kunna vara en mötesplats där kunder handlar och anställda jobbar i säkerhet. Nazister bedriver hets mot folkgrupper och har passerat vad som kallas yttrandefrihet för länge sen. Jag kände att jag måste föra den här kampen.

Nazister bedriver hets mot folkgrupper och har passerat vad som kallas yttrandefrihet för länge sen. Jag kände att jag måste föra den här kampen.

Orden som förändrade Jennies liv

Jenni lever som öppet homosexuell. Så har det inte alltid varit. Det är 2008. Två småbarnsfruar som närmar sig 40 år har varit på teater tillsammans i Stockholm. Upprymda är de på väg hem. När kvinnorna närmar sig sina villor, män och barn, säger en av dem: ”Jag tror du har gjort mig bisexuell.”
– Med de orden förändrade hon mitt liv. Biggan är mitt livs kärlek, säger Jenni.

Det som utgör själva kärnan i NMR är en stark gemensam övertygelse om att människor som oss inte har någon rätt att existera.

Det är i Biggans och hennes hem som Jenni på kvällen den 10 juli skrev det delade FB-inlägget som börjar med: ”Jag är Ica-handlare i en liten stad som heter Trosa.” Sedan fortsätter texten: ”Jag är homosexuell. Min fru jobbar också i butiken. Vi tillsammans med många andra av olika ursprung, identiteter och utseenden utgör butikens kärna. Det som utgör själva kärnan i NMR är en stark gemensam övertygelse om att människor som oss inte har någon rätt att existera.”

Morgonen efter var Jenni som vanligt på plats tidigt. Att dricka sitt kaffe och mala köttfärs före de andra dykt upp har hon gjort i många år. Det gick några dagar. Sedan var nazisterna tillbaka. Denna gång fler. Vägrade gå. Efter det: fem rosa uppochnervända trianglar på butiksfasaden, symbolen som hbtq-fångar i Hitlers koncentrationsläger tvingades bära. Trianglarna följdes av sex hakkors. Butiken kontrade med regnbågsflaggan tryckt på sina påsar. Men Jenni slutade åka ensam och tidigt till butiken.

Försvarsministern dyker upp

Ica Trossen har inte stått ensam. Stödet har kommit från hela landet. En Nyköpings-grupp kom och skramlade nycklar i protest. Försvarsminister Peter Hultqvist har besökt butiken.
– I dag tittar många av oss på mobilen och ser vad andra människor gör. Det finns ett behov av att göra verkliga saker. Det behövs bara att någon trampar upp vägen.

Jenni blev vägledaren. Butiken arenan. Hon är övertygad. Individer måste agera. Det går inte att säga att samhället ska fixa ditten och datten. När det kom 40 flyktingfamiljer från Syrien till Trosa startade hon en matlagningsgrupp – folk började umgås i stället för att titta snett på varandra. Hon har också engagerat sig i kids som hänger på stan.
– Jag ser Jimmy, 10 år, snatta. Jag ser Jimmy, 20 år, sälja droger. Då måste jag som företagare med makt och medel agera.

Vi jobbar varje dag för att vara handlaren på orten som gör skillnad.

Det gynnar henne också. I stället för en sponsringsskylt på fotbollsplan skapar hon kundlojalitet genom engagemang.
– Klart jag vill tjäna pengar. Men jag bor här. Mina barn bor här. Det är deras framtida samhälle jag vill vara med om att skapa. Ett tryggt Trosa där alla har lika värde. Vi jobbar varje dag för att vara handlaren på orten som gör skillnad.

Vad tänker du kring att dina anställda tvingas föra en kamp du valt?
– Vi har diskuterat deras säkerhet, rådgjort med facket. Men de har velat detta. De har spunnit vidare på hur vi kan visa motstånd, som regnbågsplastpåsarna.

För några veckor sedan tog Jenni emot priset som ”Årets vardagshjälte” på QX-galan. Snart tar Ica Trossen på sig den större Kvantum-kostymen. Nazisterna har inte kommit tillbaka.

JENNI STEINER

Ålder: 48 år.
Yrke: Ica-handlare.
Bakgrund: Uppvuxen i Trosa. Föräldrarna Uno och Bibbi Steiner var Ica-handlare i 40 år. 1993 byggde de Ica Trossen som Jenni och hennes syster Linda tog över 2013.
Förebild: Pappa Uno. ”Han lärde mig att allt är möjligt, att tro på mig själv, att alla förtjänar en andra chans och att ha kul.”
Ventil: Träning. Triathlon.
Jenni i korthet: Föredrar ljudbok, kaffe aldrig te, föredrar äventyr och slösar hellre än tar det lugnt och sparar. Du ska inte vända dig till Jenni om du har problem med mellanstadie-matte, men är välkommen för hjälp med att tänka utanför ramarna.