– Hade jag varit i 20-årsåldern hade jag inte vågat säga ifrån, säger Jennifer Mellgren, 36 år till Aftonbladet.

Anledningen till att Jennifer skulle göra armhävningarna inför kollegorna var att hon kommit sent till ett möte. Bestraffningen används också om de anställda säger ”kunder” i stället för ”gäster” eller inte klarar säljmålen. För Aftonbladet berättar Jennifer att XXL använder en säljmetod de kallar ”bomben”. När en teckning på en bomb skickas runt mellan de olika avdelningarna betyder det att en vara ska säljas under en viss tid. Görs inte det tvingas de anställda göra armhävningar.

Toaborste skickades runt

Hon berättar också att en ren toalettborste skickades runt bland de anställda under ett morgonmöte. Det var ledningens sätt att säga till de anställda att de städat toaletterna dåligt.

Jennifer började på en XXL-butik i Stockholm i slutet av februari. Men efter armhävningshändelsen sa hon upp sig. Då hade hon jobbat där i nio dagar. 14 mars gick hon ut och berättade om arbetsmiljön på butiken på Facebook. I kommentarerna till inlägget berättar andra om liknande händelser. Anställda ska också ha hört av sig till Jennifer och berättat att de inte får rast eller betalt för övertid och att de fått jobba från öppning till stängning.

I FB-inlägget skriver Jennifer också att de butiksanställda stundtals får göra lagerarbete. Jennifer beskriver hur hon fått stapla stora och alldeles för tunga lådor utan varken handskar eller stålhättor.

”Vittnar om en rutten kultur”

Handels i Stockholm, som är ansvarig för Jennifers butik, kommer nu att besöka XXL-varuhus i Stockholmsområdet.
– Efter att vi fått dessa uppgifter kommer vi agera. Som regionalt skyddsombud kommer jag besöka varuhusen för att se hur arbetsmiljön är för de anställda och vilka åtgärder som arbetsgivaren vidtagit, säger Christian Stener, ombudsman på Handels i Stockholm.

Under dagen kommer också Handels centralt att kontakta alla fackavdelningar i landet för att få en bild av hur utbrett detta är och vad som behövs göras.
– Det som kommit fram vittnar om en rutten kultur. Ett oacceptabelt beteende, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Vd blev bestört

XXL:s nytillträdde vd Per Sigvardsson säger i en intervju i Aftonbladet att han blev bestört när han tog del av Jennifer Mellgrens vittnesmål. Han säger att fysisk bestraffning är olagligt och att det ska upphöra omgående. Enligt Per Sigvardsson ska bestraffningen inte vara ett utbrett fenomen på XXL.

Säljmetoden ”bomben” kommenterar han med att disciplinär bestraffning aldrig är ok.
– Självklart ska vi ha en tävlingsanda men det får inte vara någon hets.

Per Sigvardsson beskriver XXL:s kultur som stark, hjälpsam, öppen och framåt.
– Vi har en stark tävlingsanda och det är många unga människor som jobbar hos oss. Jag har precis startat på XXL och bara varit vd i två veckor. Men jag upplever inte att vi har en osund kultur.

Under dagen kommer sportkedjan ha ett möte med den berörda butikens ledning för att diskutera vilka ytterligare åtgärder som ska vidtas. Händelsen ska också vara anmäld till Arbetsmiljöverket.

Fotnot: Jennifer Mellgren skrev inlägget torsdagen den 14 mars. Nyheten spreds i media under helgen.