Varför uppmärksammar ni streckkoden?

– En undersökning vi har gjort tidigare visar att kassörskan som sitter i kassan inte får lika stor belastning för rygg, händer och hela kroppen om kunden vänder streckkoden åt rätt håll.

Vad ska ni göra i dag?

– Vi kommer stå på Emporia hela dagen från öppning till stängning, mellan Willys och Ica. Vi ska informera alla om hur man vänder streckkoden rätt och uppmana folk att göra det. Vi har med oss flyers och delar ut en tygpåse med en streckkod på. Vi sänder live, fotar och spelar in så befinner man sig inte i Malmö kan man hänga med på sociala medier.

Ni körde en liknande kampanj i fjol. Hur gick det då?

– Det blev jättepopulärt. Folk kom fram och pratade med oss och det var flera som delade det i sociala medier. Då stod vi på en Coop-butik. Nu ville vi nå ut till en större folkmassa och kände att det är ett perfekt tillfälle att stå vid Emporia vid påsk när alla handlar mycket.

Kände folk till att felvända streckkoder är ett arbetsmiljöproblem?

– Nej, det gjorde de inte. När vi frågade var det några som vände varorna och andra inte. De hade inte riktigt reflekterat över det. Jag blev förvånad att många yngre vänder streckkoden rätt. Kanske har de lärt sig från sina föräldrar.

Vänder du själv streckkoden mot skannern?

– Jag känner att jag alltid har vänt streckkoden rätt men inte tänkt på varför jag gör det. Ibland har jag varit stressad och inte gjort det. Har det varit lång kö har jag kanske inte velat att folk skulle sucka och vara arga på kassörskan, men de måste ju ändå vända den rätt. Nu är jag noga och så får det ta den tid det tar.