14 mars klockan 13. Ica Maxi Olofström. En kund i 60-årsåldern tar ner en kökskniv med tio centimeter långt blad från butikshyllan på köksavdelningen. Förpackningen är säkerhetsklassad. Men med en sax klipper han upp knivförpackningen. Sedan hugger han en kund. Helt slumpmässigt. Träffar kundens ryggsäck. Tack vare Ipaden i ryggan klarar sig mannen utan skador. Gärningsmannen går vidare. Hugger en kvinna i magen. Vid frukt- och gröntavdelningen stoppas han av en kund, personal och en civilklädd polis. Kvinnan har skärskador och körs till sjukhuset.

Direkt efter händelsen plockades alla knivar bort från butikshyllorna och personalen fick krisstöd, i grupp och enskilt. De som behövt har fått ytterligare stöd efter det. Kriscentrum på Ica centralt har också varit inkopplat. Enligt handlaren Erik Olsson mår personalen under omständigheterna bra i dag. De har hämtat sig och gått vidare.
– Vi löste denna situationen helt by the book och har fått mycket beröm, säger Erik Olsson.

Måste få porta kunder

Butiken kommer nu att uppdatera handlingsplanen för rån, hot och säkerhet. Redan i dag har de övningar där de iscensätter en händelse för att alla ska veta vad de ska göra. Men då hoten blivit grövre ska övningarna uppdateras till händelser som ett knivdåd eller liknande.
– Jobbar man i en offentlig miljö där mycket folk rör sig kan saker hända, men det har helt klart blivit grövre. Jag tycker att det är orimligt att vi inte får porta kunder som vi vet har hotat personal och kunder tidigare.

Kritiseras av AV för säkerhetsbrister

Knivdåden anmäldes till Arbetsmiljöverket.
– Trots att det inte var en händelse riktad mot personalen ville vi anmäla så att Arbetsmiljöverket kunde komma hit och granska händelsen, säger Erik Olsson.

Arbetsmiljöverket inspekterade stormarknaden 11 april. De påpekar tre brister i säkerheten för de anställda. Brister i rutiner att fånga upp, utreda och rapportera tillbud. Brister i rutiner för att säkerställa att alla anställda har aktuella och uppdaterade kunskaper om de risker för hot och våld som finns. Och slutligen att en riskbedömning för butiken saknades. Enligt Erik Olsson beror detta på att han tog över verksamheten förra året och alla rutiner har ännu inte hunnits anpassats och läggas in i det nya företaget. En riskbedömning är sedan tidigare planerad till maj.

Ica Maxi har till den 11 juni att åtgärda bristerna, annars riskerar de vite eller förbud. Knivarna är nu tillbaka på hyllorna i sina säkerhetsklassade förpackningar.

Källor: Tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket samt inspektionsmeddelandet. Intervju med polis och kammaråklagare i Aftonbladet.