Ser Marie-Louise en flamingo-pryl när hon är ute och värvar ringer hon en vän och säger: Åk och köp. Kompisen fattar direkt.

– Har du förklarat ordentligt är det inte så mycket att fundera över.

Marie-Louise har länge blandat jobbet på Coop med medlemsrekrytering. Hon är vad som brukar kallas ”Supervärvare”. Förra året fick hon 173 personer att bli medlemmar i Handels. Det är nära 15 stycken på de åtta dagarna i månaden hon var ute. Långt över målet om en per dag. Allt annat är skit, menar Marie-Louise. Så hon knatar på trots att det kan vara tjatigt. Tänk dig själv. Upprepa samma meningar en hel arbetsdag.
– Men man träffar alltid någon som ger en pepp. Jag älskar ju att tjöta med folk. Värvning är fackets viktigast uppgift. Utan medlemmar, inget Handels.

Aldrig på en söndag

Därför tyckte Marie-Louise att det var fel att det saknades en längre utbildning i värvning. Hon skrev en motion till kongressen 2016. När hon inte fick den respons hon ville gav hon sig upp i talarstolen. Det slutade med att hon var med och tog fram den fyradagars undervisning som värvare i dag kan få. Hon tar striden för det hon tycker är viktigt. Som öppettider.

När chefen på Coop Forum ville förlänga öppettiderna sa Marie-Louise och fackklubben nej. De vann inte men fick chefen att göra julaftonsjobb frivilligt. Den julen slutade med att cheferna fick jobba och köerna växte sig långa. I dag jobbar anställda både julafton och söndagar. Men Marie-Louise går aldrig in i en affär på en söndag.

Anställda springer efter henne

Alla har det inte. Trots engagemang och kunskap får de inte till det. Marie-Louise får ut budskapet: ”Därför ska du vara med i facket”. Anställda har sprungit efter henne och skrikit: ”Hallå hallå. Jag vill också bli inskriven.” Ibland är det mammorna som gör jobbet. ”Morsan säger att jag får välja, antingen går jag med i facket eller så börjar jag betala hemma.”

Husvagnen full av flamingos

Hon har knatat många mil. Som projektanställd rekryterare sedan årsskiftet har hon numera ett stort område. Från Gullspång ner till Stora Höga och upp till Nordby. Det är inte bara värvning hon jobbar med när hon är ute. Ibland stannar hon tvärt och ringer sin kompis: Åk och köp. Då har Marie-Louise sett en flamingo. Hela husvagnen är full av flamingo-grejer. Allt från badringar och baddräkter till strandstolar. Det är hennes andra hem, husvagnen. Med den och sin ljusblå Cadillac Eldorado 59 drar hon i väg på Rockabilly-festivaler. Fyra dagar i början av juni varje år är givna. Då är det nostalgi-festival i Vårgårda.

Marie-Louise Ekberg

Ålder: 54 år.

Jobb: Tjänstledig från Coop Forum, Uddevalla.

Lön: 28 500 kronor i månaden. Lönen är från Handels med är ungefär densamma på Coop Forum. Då med ob-ersättning inräknad.

Aktuell: Ny rekryterare på Handels, projektanställd på avdelningen i Trollhättan.