På frågan om projektet befäster att kvinnor måste se bra ut för att må bättre svarar Felicia: ”Kurserna är frivilliga. Vill kvinnor sminka sig, låt dem sminka sig! Sedan finns det olika sätt att informera om kursen, alla lägen är ju inte rätt.”

Concealer. Mascara. Läppstift. Kvinnan tittar förbluffat på produkterna. Vad är det hon ser? Tar upp läppstiftet. Dior. Ställer ner det. Hur gör man? Kvinnan är i 55-årsåldern och har aldrig använt smink. Men nu sitter hon här. På Södersjukhuset. Hon har cancer och ska gå en kurs i hudvård och makeup. Den som håller i utbildningen är Felicia Fjällkeborn.

– Jag skrattade så mycket den kvällen. Hennes frågor. Nyfikenheten. Hon spred verkligen glädje genom att bjuda på sig själv. Alla skrattade. Henne kommer jag alltid minnas.

Tycker om att hjälpa

Felicia tycker om att hjälpa människor, göra deras dag lite bättre. Därför tvekade hon inte när hon hörde talas om projektet Look Good – Feel Better. Klart hon skulle bli en av deras volontärer och hjälpa kvinnor som genomgår cancerbehandlingar med hudvård och makeup. Hur sminkar man sårig hud och ögonbryn som inte finns längre?

– Om det krävs så lite av mig som att hålla kurs i någonting jag är intresserad av för att göra en människa glad, då måste jag ju göra det.

Hon jobbar ideellt på Look Good – Feel Better, vid sidan av butiksjobbet. Trots att hon saknar både utbildning och jobberfarenhet som makeup-artist. Hon har någonting annat. Sjukdomserfarenhet.

Fibromyalgi

Felicias mormor fick bröstcancer för något år sedan. Med Felicia har hon pratat om oron för vad morfar ska tycka om att hon saknar ett bröst. Men också om hur det är att må illa och inte känna igen sin kropp. Felicia har fibromyalgi, en sjukdom som innebär långvarig smärta och värk i musklerna på flera ställen i kroppen. Biverkningarna är bland annat illamående och på ett år gick hon upp 15 kilo. Men att banta sig tillbaka till sin ursprungsvikt är ingenting hon skulle pyssla med.

– Men jag vill vara hälsosam och äta rätt. Jag gör det för mig. För att vara stark och hålla länge. Inte för att gå ner i vikt. Det är som med Look Good – Feel Better. Det handlar inte om att sminka sig för att vara vacker för andra. Det är ingen festsminkning vi sysslar med. Det handlar om gemenskap. Och kanske om att bara för en liten stund inte tänka på cancern.

Massa känslor

Det funkar inte alltid. Deltagare har gått mitt i en sminkning. Några av dem har aldrig tagit av sig peruken inför andra.

– Det kan väcka massa känslor. Men oftast är det skratt och man delar erfarenheter med varandra, som saker som funkar eller inte funkar i vården. För mig ger kurserna så mycket. Responsen är helt otrolig. Det mår jag bra av.

Felicia Fjällkeborn

Ålder: 25 år.
Bor: Danderyd.
Familj: Sambon Daniel och bengalkatten Luna.
Jobbar: Indiska, och influerare. 
Lön: 
29 000 kronor i månaden.
Aktuell: Volontär på Look Good – Feel Better, ett projekt som ger kurser i hudvård och makeup för kvinnor som behandlas för cancer.

 Look Good – Feel Better

  • Hjälper cancersjuka kvinnor med utseenderelaterade besvär, som uppstår i samband med cancerbehandlingar. Målsättningen är att ge kvinnorna ökat självförtroende och större välbefinnande.
  • Startade 1989 i USA, kom till Sverige 2003. Finns på 13 svenska sjukhus och hjälper runt 2000 kvinnor per år. Bakom står branschföreningen Kosmetik- och hygienföretagen.
  • Mer info på lookgoodfeelbetter.se