Varmt i butiken eller på ditt lager – det här gäller
”Hon var så förbannad på värmen, och på chefen som sa att de inte hade råd med fläktar”. Så lät det i Nationalteaterns proggdänga Hanna från Arlöv från 1974. Men vad gäller i dag? Ska chefen fixa fläkten? Här är fem tips om hur du får bukt med värmen på jobbet.
Hur varmt får det vara på jobbet?
Arbetsmiljölagen har inga bindande regler kring hur varmt det får vara på jobbet, men det finns i alla fall riktlinjer. Sommartid är det max 26 grader inomhus om arbetet är lätt. Under en värmebölja kan temperaturen få vara högre i några dagar. Är det varmt under en längre tid ska dock arbetsgivaren göra en risk- och konsekvensanalys och vidta åtgärder.
Så ja! Hanna hade rätt. Man får vara förbannad på chefen som inte har råd med fläktar.
Jag blir törstig i värmen – vad gäller då?
Att dricka när man är törstig må vara den mest självklara sak i världen. Men är det redigt varm är det ändå lätt att få i sig för lite vätska. En bra tumregel är att dricka sig otörstig, plus lika mycket till. Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att det finns tillgång till dricksvatten på jobbet.
Solen påverkar mitt jobb – hur ska man tänka där?
Dra för de fönster som kan dras för och skärma av solen. Enligt Arbetsmiljöverket kan man med hjälp av en enkel gardin få ner solinstrålningen med 20 procent, med en persienn 30 procent och med en markis hela 60 procent! Att skärma av utanför lokalen ger absolut bäst effekt.
Finns det något sätt att hantera värmen i lokalen?
Det kan vara klokt att ta sig en funderare kring var värmen kommer in. Ska ni öppna fönster och dörrar, öppna då dem som är mot skuggsidan. Använd fläktar (ryt till som Hanna från Arlöv om det käbblas) och låt dessa stå på även kvälls- och nattetid när det steker.
Är det okej att ha shorts eller kjol på jobbet när det är varmt?
En återkommande debatt är den om shorts och kjolars varande eller icke-varande på arbetsplatser. Här är det i grunden arbetsgivarens regler som gäller. Finns det en klädpolicy ska den följas. Samtidigt så rekommenderar Arbetsmiljöverket att ”använda mer informell klädsel” vid värmeböljor. Saknas det tydliga regelverk så är saken med andra ord långt ifrån huggen i sten.
Behövs mer värmekamps-pepp? Den kommer här:
Källor: AFS 2009:2 Arbetsplatsens utformning, Arbetsmiljölagen, AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete