Mesopotamien

De första tecknen på användning av fläktar är från Mesopotamien redan 2000 f.Kr. Den mekaniska fläkten är något färskare och kan spåras till cirka 400 f. Kr i Kina. Snackar vi ventilation så finns det en tydligare förgrundsgestalt– nämligen britten Stephen Hales som 1740 uppfann ett system som vädrade ut dålig luft från fartyg.

Arbetsmiljöhjälten

”Hon var så förbannad på värmen, och på chefen som sa att de inte hade råd med fläktar”. Så lät det i Nationalteaterns proggdänga Hanna från Arlöv från 1974. Och hon hade rätt i att vara arg. Sommartid är det nämligen max 26 grader inomhus som gäller. För att kyla ner ska man vädra från skuggsidan och använda fläktar – även på kvälls- och nattetid om så behövs.

Hanna från Arlöv hej, jag lärde mycket av dig.

Slutsåld

2018 hade värmen ett hårt grepp om Sverige. Värmeböljan pågick i 25 dagar vilket fick konsekvensen att alla hushållsfläktar sålde slut i Sverige. Värdet på fläktar på Tradera nära på tiodubblades. Men de tar faktiskt inte alltid slut säger återförsäljaren Clas Ohlson.

– Det fanns inte en fläkt att få tag på i hela Europa 2018. Det blev mycket medialt fokus på produkter som förknippades med värmen. Men så är det inte alltid. Det handlar helt enkelt om att vi lägger våra ordrar långt i förväg, säker kommunikationschefen Niklas Carlsson.

Bullret

Golv- och bordsfläktar med avsikt att kyla används sällan under längre perioder. Men i det fall fläktarna är mer permanenta finns faktiskt en del regler, framför allt vad gäller buller. Enligt Arbetsmiljöverket är riktvärdet på kontinuerliga störningar orsakade av exempelvis en fläkt 35 decibel.

Baksidan

Har du problem med allergi, ömma muskler och torra ögon? Det kan faktiskt vara fläkten som är boven. Särskilt om du sover med den. Den kalla luften kan göra musklerna stela och luften torr. Dessutom kan den sprida runt damm och pollen. Man får väga olika saker mot varandra. Varm eller allergisk? Välj du.