Hur hamnade du i Svenska Yrkeslandslaget?

– Jag började tävla redan i skolan och sedan har det rullat på. Det är kul, man får utveckla och utmana sig själv och får en bredare kunskap och skicklighet i yrket. 

Hur förbereder du dig för VM i augusti?

– Jag jobbar heltid på Salong Pom Pom i Vårgårda och där tränar jag ju dagligen på klipp och färg. Men jag har inte jobbat jättemycket med brudfrisyrer och permanent så där tränar jag på dockor, kompisar och familj.

– Jag kollar också på Youtube-klipp för att lära mig mer om skägg. Jag har också hjälp av en expert en gång i månaden. Det tar mycket tid så det blir mest att jobba och sen träna på fritiden. 

Har du några knep inför själva tävlingsdagarna?

– Jag brukar bli väldigt nervös så jag försöker bara tänka på att andas. Varje gång jag tävlar tänker jag att varför gör jag det här. Men sen när man är igång är det jätteroligt. 

En av Wilma Augustssons frisyrer.

Vad kommer bli svårast?

– I den här tävlingen är det inte fokus på en specifik frisyr utan mer kundrelaterat. Man blir bedömd för allt och inte bara det färdiga resultatet. Jag måste tänka på hur jag arbetar, inte slösa med färgen, jobba snabbt och inte fastna i detaljer utan tänka på helheten. Det kommer också bli svårt att mitt i all press föra ett samtal på engelska med levande modeller. 

Tips från proffset – så tar du hand om sommarhåret

Håret behöver också solskydd

Många glömmer att håret utsätts för lika stark sol som huden och därför också behöver UV-skydd. Det finns flera olika schamposorter och balsam som innehåller UV-skydd. 

Snygg snabbt med accessoarer

Är du ute i en stuga eller på resande fot utan hårtork och plattång? En trend just nu är olika håraccessoarer. Skaffa ett snyggt hårspänne eller en rosett och sätt upp håret.

Tillför fukt

Salta bad kan lätt ge skatbo-känsla. En inpackning då och då gör att håret får fukt. Bad i pooler med klor kan ge missfärgningar framför allt på blonda hår. Undvik att doppa håret. Det finns också speciella sol-schampoprodukter som kan hjälpa mot missfärgning. 

Yrkes-VM

Yrkes-VM, eller WorldSkills, pågår 22-27 augusti i Kazan i Ryssland. Då slåss 1 200 ungdomar i cirka 50 yrkesgrenar om guldmedaljen. Tävlingen har funnits sedan 1950. Svenska yrkeslandslaget består av 28 personer med olika yrken. 

Källa: Worldskills Sweden.