I slutet av maj kunde Handelsnytt berätta om arbetsmiljön i en av Willys Norrlandsbutiker. I över tio år har anställda fått leva med kränkningar och trakasserier från den egna butikschefen. ”Bortskämda”, ”lata” och ”spritfeta” var några av de saker anställda fått höra genom åren. Enligt personalen har 17 personer slutat som en direkt konsekvens av hur chefen behandlat dem.

Publiceringen har mötts av tystnad

Men trots de grova anklagelserna, och trots att elva personer klev fram och vittnade om trakasserierna, menar de anställda att publiceringen möttes av tystnad. Varken regionchef, HR eller butikschefen har tagit upp uppgifterna med personalen.

Willysgranskningen

"Chefen har kränkt oss i tio år"

Nyheter

– De försöker tiga ihjäl det här och vänta på att det ska blåsa över. Vi börjar tappa hoppet. Men de måste göra något åt det här, annars får de sparka oss allihopa, säger en medarbetare i butiken.

– Det är som vanligt, vi får aldrig veta någonting, berättar en annan anställd.

I går kom dock beskedet att butikschefen är sjukskriven på obestämd tid. Informationen gavs till personalen via en lapp på chefens dörr.

Willys kommunikationschef Johanna Eurén.

Willys kommunikationschef Johanna Eurén bekräftar uppgiften om sjukskrivning.

Willysgranskningen

Kränkande chefer på flera Willysbutiker

Nyheter

– Det stämmer. Jag nåddes precis av den informationen. Butikschefen mår inte bra på grund av situationen så som den är nu.

Jag kan inte gå in på detaljer. Men det är butikschefens beslut.

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys

Är det på inrådan av er?

– Jag kan inte gå in på detaljer. Men det är butikschefens beslut.

Vad säger du om kritiken om att ni försökt tysta ner läget i butiken?

– Det är det sista vi vill. Vi menar att frågan har lyfts flera gånger med personalgruppen. Det har varit möten både i februari, mars och maj där också facket varit närvarande. Vid det senaste mötet så slogs den här handlingsplanen fast. Vi har haft fullt fokus på att den ska verka.

– Vi tänker inte ge oss förrän arbetsmiljön är bra i den här butiken.

Fakta: Willysgranskningen

Handelsnytt har varit i kontakt med 35 anställda, före detta anställda och chefer på totalt 16 butiker. På sju av butikerna uppger de att arbetsmiljön är bra, medan nio vittnar om problem med butiksledningen.

Utöver det har vi kännedom om ytterligare 13 butiker där det är eller nyligen varit problem med chefer. Det handlar om anställda som känner sig utsatta för rasism, mobbning och som straffas med dåliga scheman.

Läs alla artiklarna i granskningen här.