Att ha både ett fritidsintresse hon brinner för och ett arbete hon går till med lätta steg gör att Frida Green känner att hon har en tillvaro som i en feelgood-musikal. 

Sången har alltid varit en röd tråd för Frida. Hon gick estetisk linje/musik på gymnasiet i Ystad och sedan en folkhögskola med musikinriktning på Gotland. Hon sjöng i kyrkokör och i olika band tills hon kände att hon ville köra solo. 

– Musik handlar om att förmedla känslor. Jag vill vara fri att gå min egen väg och är inte genrefast i stilen utan rör mig mellan pop, rock, ballader och soul, säger hon. 

Att sjunga live i teve var rätt läskigt

När Frida Green blev tillfrågad om hon ville vara med i Talang 2018 tackade hon ja för att det kändes som en rolig grej och en bra erfarenhet. 

– Att sjunga live i teve var rätt läskigt. Men det gick otroligt bra. Jag kom till final och fick mycket beröm av juryn. Många fick nog upp ögonen för mig som sångerska då. 

Sjunger kärleksballader

Ett ärofyllt uppdrag för Frida Green var att få sjunga klassikern O, helga natt i SVT:s Luciamorgon. Att sjunga på bröllop är ett annat speciellt uppdrag – eller gig som musiker säger. I sommar gör hon det mest varje helg. 

– Då sjunger jag givetvis kärleksballader och jag får vara med vid den bästa biten, själva vigseln. Att sjunga i kyrkan är så stämningsfullt och vackert, säger hon. 

En kul kontrast är en tillfällig comeback som sångerska i bandet Negative Nancy som Frida Green snart ska göra när vi pratas vid. 

Skriver musik till teater

– Det väntas kanonväder och det är en gratiskonsert så det kan bli många i publiken på Stortorget. Jag känner mig inte nervös utan tänker bara njuta av att sjunga för alla människor, säger hon. 

Årets sommarteater i Ystad De tre musketörerna är ett annat evenemang Frida Green är involverad i. Med en vän har hon skrivit musik till föreställningen. 

– Det var ett både kul och ansvarsfullt uppdrag. Att höra de medverkande ungdomarna sjunga våra sånger är mäktigt. 

Frida Green hänförde Talangjuryn med sin röst och gick till final i tävlingen 2018.

Att få skivkontrakt var stort för Frida Green – som för alla nya talanger. Debutsingeln Beat ´Em Up har blivit en succé, den spelas fortfarande mycket i radio och laddas ned. Trots titeln handlar låten om att vända andra kinden till. 

– Jag är en väldigt snäll person och även om jag ibland skulle vilja klappa till någon som är dum gör jag det inte, säger hon. 

Nyligen kom singeln What would Greta do? med koppling till Greta Thunbergs kamp för miljön. 

– Hon är en cool ung tjej och jag vill ge henne kredd för det hon gör, säger Frida. Men låten är till alla som brinner för att göra världen bättre. 

Frida Green är, inte minst genom Talang, en känd person i Ystad. Hon stoppas ofta i gatuvimlet. 

– Unga vill ta selfies och äldre är jättevänliga och säger att jag sjunger fint. Genomgående är uppmärksamheten positiv, vill jag vara ifred en dag tar jag på mig hörlurar och vinkar bara lite. 

Vill jag vara ifred en dag tar jag på mig hörlurar och vinkar bara lite

Stammisarna i Coopbutiken frågar hur det går med musiken och varför Frida arbetar kvar där. 

– Då svarar jag att det går finfint med sången, men att jag gillar att sitta i kassan och tänker fortsätta med det. Via Arbetsförmedlingen kom jag in som vikarie i butiken efter en tids arbetslöshet. Jag skötte mig väl bra eftersom jag fick fast jobb. Arbetskamraterna är jättetrevliga och stöttande. Behöver jag byta skift på grund av ett gig brukar det lösa sig. 

Frida Green tycker att det är ett lagom tempo i kassan. Efter sex år är jobbet en ”sjukt inövad rutin”. Det händer att hon sjunger under arbetet och det har aldrig mötts av annat än gillande. 

– Butiken ligger på gågatan i centrum, på sommaren handlar många turister här och det piggar upp, säger hon. 

Trygghet att jobba i butik

Först i september tar Frida Green själv semester. Det beror på att hon har så många gig i sommar. Samtidigt tänker hon i dag på hur lätt det är att slita ut sig och tackar nej till erbjudanden hon inte känner helhjärtat för. Hon lägger heller inte kraft på att försöka sälja in gig utan arrangörerna får ta kontakt. 

– Att ha jobbet på Coop som trygghet är guld värt och jag berättar gärna att jag sitter i kassan där. I grunden handlar faktiskt sången och butiksarbetet om samma sak – glädjefylld kontakt med människor, säger hon. 

Fridas fem tips – kombinera jobbet med fritidsaktivitet du brinner för

1 Se till att ha ett flexibelt arbete och kollegor som stöttar dig. 

2 Visa respekt för jobbet. Ägna ledig tid åt fritidsintresset du brinner för. 

3 Fokusera på att ha kul. Tacka inte ja till uppdrag bara för att det är bra betalt. 

4 Tänk på att du kan bli rätt sliten. Se till att inte köra slut på dig. 

5 Ha inte så bråttom att lyckas. Våga ta paus och ge dig tid att utvecklas. 

Frida Green

Ålder: 26 år. 

Hemort: Ystad. 

Familj: Mamma, pappa och storebror. 

Yrke: Butiksanställd. 

Fritidsintresse: Sång och musik.