I över 125 år har Folkets hus och parker varit svenskarnas mötesplatser för kulturevenemang och aktiviteter. Platserna har hyst många folkrörelser och drivs av medlemsföreningar.

Simone Olofsson, verksamhetschef på Folkets hus i Uddevalla och Handelsmedlem, är en av alla dem som för traditionen vidare. Nyligen utsågs hon till Årets Folkets hus- och parkprofil av dess riksorganisation. 

– Fantastiskt roligt! Det finns 520 aktiva Folkets hus och parker i Sverige och i alla dem finns det slitvargar, idealister och eldsjälar. Vi pratar om oerhört många människor och bland alla dessa valde man mig. Det är ofantligt stort. 

Förvandlat en nedgången byggnad

Enligt juryns motivering har Simone Olofsson ”förvandlat en nergången byggnad till ett attraktivt Folkets hus” och skapat ”en välkomnande atmosfär som lockar allt fler”. Hemligheten bakom framgången är många kvällar på auktioner och loppisrundor och att med små medel skapa unika rum i det 3 000 kvadratmeter stora tegelhuset. 

Fransiga lampor och väggar prydda av gitarrer och en gammal damcykel har gett möteslokalerna en retrokänsla. 

– Jag har fått personalen med mig i att vi ska bli fräschare, trevligare och roligare, säger Simone Olofsson. 

Lätt att gå i samma fotspår

Hon har lagt mycket kraft på att väcka uppmärksamhet för verksamheten genom att bjuda in folk och åka runt och hålla föredrag. 

– Det är så lätt för en gammal rörelse att gå i samma fotspår och förvänta sig att alla vet vad man gjort för att vi har gjort det i över 100 år. Det jag har gjort de senaste fem åren är att verkligen riva murarna och sätta oss på kartan. 

I dag hyrs en stor del av huset ut till flera organisationer, företag och konstnärer. Ett eget husband lockar artister för konserter och Folkets hus arrangerar egna kulturevenemang. 

– Dem gör vi inga pengar på, men vi jobbar mycket på att vi ska vara en del av Uddevallas kulturliv. 

Som min mamma sa: ”Var ska sleva vara om inte mitt i grytan?” 

Simone Olofsson är inte bara chef för Folkets hus. Hon utnämndes nyligen till ordförande för Uddevalla handel efter att hennes man startat en ostbutik. Tidigare har hon varit engagerad i Riksteatern, Friskis & Svettis och Naturskyddsföreningen. 

– Jag älskar att hålla i gång! Som min mamma sa: ”Var ska sleva vara om inte mitt i grytan?”