De fackliga förhandlingarna slutade i oenighet. Men trots fackets protester satte varuhuset Gekås i Ullared i början av sommaren upp 82 stycken övervakningskameror i kassorna. Syftet är att förhindra stölder, men fackklubben anser att de är integritetskränkande eftersom de som jobbar i kassan är i bild på alla kameror under hela deras arbetspass.

82 övervaknings­kameror i kassan – facket kritiskt

Nyheter

– Vi är inte emot att bevaka för att förebygga brott. Det vi är emot är vinklingen av kamerorna, att man utsätter anställda för att kamerabevakas under hela sitt arbetspass, säger fackklubbens ordförande Izabela Nanneson.

Oro för bevakning av prestation i kassan

Enligt henne kan det finnas en risk för att det inspelade materialet kan utnyttjas på ett felaktigt sätt, till exempel till att mäta arbetsprestation och kolla tempo och noggrannhet.

Övervakning strids­fråga efter stölder på Gekås

Nyheter

Vi hoppas att vi har rätt och att Gekås blir tvungna att ändra vinkel på kamerorna

Izabela Nanneson, Handels klubbordförande på Gekås

– Dessutom har vi och arbetsgivaren inte kommit överens om hur materialet ska sparas eller vem som ska titta på det, säger Izabela Nanneson.

Nu har fackklubben anmält ärendet till Datainspektionen i hopp om att komma till rätta med situationen.

– Vi hoppas att vi får en objektiv bedömning av bilderna och ett uttalande om det. Vi hoppas att vi har rätt och att Gekås blir tvungna att ändra vinkel på kamerorna för det handlar enbart om hur man filmar, inte att man filmar, säger Izabela Nanneson.