Denna vecka genomförs rättegången mot sju män som åtalats för att ha smusslat ut varor för tiotusentals kronor genom kassorna på Gekås i Ullared. Två av männen var anställda på varuhuset när stölderna genomfördes sommaren 2017.

För att skärpa säkerheten och underlätta bevisningen vid liknande händelser vill Gekås nu sätta upp 82 övervakningskameror. De flesta ska placeras vid kassorna.

Anställda del av stöldliga på Gekås

Nyheter

Handels fackklubb tycker åtgärden är kränkande och vill inte ha några nya kameror.

– De vill punktmarkera kassapersonalen genom att filma hela kassalinjen. Det är en misstroendeförklaring mot alla kollektivt, och en alldeles för stor åtgärd, säger klubbens ordförande Izabela Nanneson till Handelsnytt.

Hon anser att det finns många andra åtgärder företaget kan genomföra innan man tar till utökad kameraövervakning, men vill inte ge konkreta exempel.

Förstår inte att de uppfattas som kränkande

Gekås säkerhetschef Boris Carlsson hänvisar till företagets vd Boris Lennerhov, som Handelsnytt inte har lyckats nå. Till Expressen har Boris Lennerhov sagt att han inte förstår att kamerorna kan uppfattas som kränkande.

– Vi vill inte kränka någon. Det är en fråga om trygghet och säkerhet. Med de nya kamerorna filmar vi bara personalens bakhuvuden, säger Boris Lennerhov till Expressen.

Vid mbl-förhandlingarna stöder sig klubben på Handels riktlinjer om kameraövervakning (se faktaruta). Om fack och företag inte kommer överens lokalt kan frågan tas till central förhandling.

Att tänka på vid mbl-förhandling om kameraövervakning

  • Vad är syftet med kameraövervakningen?
  • Kameraövervakning får inte användas för att mäta anställdas arbetsprestationer.
  • Det är inte tillåtet att bevaka personalen genom att ha kameror i utrymmen där endast personal vistas.
  • Hur många är kamerorna, var ska de monteras och hur är de riktade?
  • Kamerorna ska vara fast monterade och försedda med fast optik.
  • Alla anställda ska veta var kamerorna är monterade. Det är inte tillåtet att använda kameror som inte syns (hemlig kameraövervakning).
  • Vilka har ha rätt att se det inspelade materialet?
  • Hur länge ska inspelat material finnas kvar? Lagen anger max två månader.

Källa: Handels riktlinjer om kameraövervakning