Flera anställda på ABF Norr uppger att de utsatts för kränkande behandling av en chef. Kränkningarna ska ha skett under en längre tid i vardaglig verksamhet och på konferenser, enligt Norrbottens Media som var först att berätta om saken. Missförhållandena ska ha trappats upp det senaste året.

Handels Luleåavdelning har vänt sig till styrelsen för ABF Norr med krav på åtgärder enligt arbetsmiljölagens paragraf 6.6a. 

– Det har uppstått en allvarlig förtroendekris mellan de anställda och chefen. Många medlemmar mår jättedåligt och riskerar att sjukskrivas. Arbetsgivaren ska presentera en handlingsplan på fredag, säger Handels ombudsman och regionala skyddsombud Maria Andersson Nordström till Handelsnytt.

Enligt henne är ett 40-tal anställda inom ABF Norr berörda.

Inte tagen ur tjänst

Arbetsgivaren ser allvarligt på uppgifterna.

– Det är allvarligt att anställda upplever detta. Vi har med hjälp av företagshälsan startat en utredning som ska vara klar i slutet av september och ska ha en förhandling med Handels avdelning i Luleå innan dess, säger Christian Lindgren, ordförande i ABF Norr, till Handelsnytt.

Innan utredningen är klar vill han inte ge ytterligare kommentarer.

Den utpekade chefen är inte tagen ur tjänst utan arbetar tills vidare kvar inom ABF. Christian Lindgren vill inte kommentera det beslutet.

6.6 a-anmälan

För att komma till rätta med arbetsmiljöproblem kan skyddsombud skriva en begäran om åtgärder till arbetsgivaren. Agerar inte arbetsgivaren eller lämnar ett otillräckligt svar kan skyddsombudet sedan vända sig till Arbetsmiljöverket för beslut.

Läs mer på arbetsmiljöverket.se