Åsa Lundmark och Johanna Bensow har båda jobbat på Knapp-Carlsson i omkring 20 år. Kreativiteten är bäst med jobbet, tycker de.

Det slår en på en gång när man går in genom butiksdörren. Den långa glasdisken. De hundratals trälådorna med små glasfönster längs väggen. De tummade pappbrickorna som används som kösystem. Ett besök på Göteborgsbutiken Knapp-Carlsson är en upplevelse, oavsett om man är på jakt efter någon av de miljontals knapparna som gömmer sig här eller inte.

Finast i stan

Inredningen har inte ändrats sedan 1940-talet, och nästa år fyller butiken 110 år. En historia som förpliktigar, och som butikens anställda ständigt blir påminda om.

– Jag tänker på det ofta. Speciellt när jag sätter nyckeln i dörren när jag kommer på morgonen. Då slår det mig. ”Nu öppnar jag stans finaste butik”, säger Johanna Bensow som arbetat här sedan 2000.

Jag tänker på det ofta. Speciellt när jag sätter nyckeln i dörren när jag kommer på morgonen. Då slår det mig. Nu öppnar jag stans finaste butik.

Johanna Bensow, anställd på Knapp-Carlsson sedan 2000.

Glöm digitala sökfunktioner

Det är lunch och fullt av kunder i butiken. Att sälja över disk som man gjorde på 40-talet är en konst. Särskilt när man har 20 000 olika sorters knappar, 7 000 varianter av band och tusentals dragkedjor i sortimentet.

Glöm datasystem, streckkoder och digitala sökfunktioner. Här är det butikssäljarnas expertis som vägleder.

Gunilla Persson får hjälp av Johanna Bensow med knappar till en kofta.
– Jag har mycket knappar hemma också. Men inte så här många, säger hon.

– En kund kan komma in och säga, jag behöver ett band. Okej, vadå för band? Vad ska du ha det till? Till vilket plagg? Vi ställer många frågor vilket inte alla är vana vid. Ett kundmöte kan ta allt från två till 45 minuter, säger Johanna Bensow.

– Det är också det roligaste med jobbet, flikar kollegan Åsa Lundmark in. Vi får ofta hjälpa folk som saknar syerfarenhet och som kanske bara sett en snabb bild på en klänning man vill försöka kopiera. Det är kreativt. Man får hela tiden hitta nya lösningar.

Knapp och sömnadsexperter

Alla de sju anställda på Knapp-Carlsson har en bakgrund inom sömnad. När Åsa Lundmark fick jobb i butiken 1998 gick hon samtidigt på textilskolan Tillskärarakademien i Göteborg. Johanna har också gått där. Skolan har alltså genererat kunnig personal, men även kunder.

– Studenterna kommer ofta hit och köper material till sina skoluppgifter, säger Åsa. Vi märker när höstterminen drar igång. Sen kommer de tillbaka under året.

Åsa Lundmark gräver i det enorma lagret.

För att få plats med det enorma sortimentet finns två lager, ett bakom butiken, och ytterligare ett i källaren. Nyinköpta band packas upp och vevas upp på vindor, knappar ska sorteras i rätt askar. Allt för att det över 70 år gamla lådsystemet ska fungera. Det tar minst ett år att lära sig hur allt hänger ihop, berättar Johanna Bensow.

– Det är egentligen otroligt effektivt. Men man måste ha kunskapen. Och det blir många steg fram och tillbaka, upp och ner i källaren, säger hon.

Känd från tv

Den unika inredningen är inte bara trevlig att titta på, den har också gjort Knapp-Carlsson omskriven. Lokaltidningar, veckotidningar och olika turistsajter har genom åren varit på besök, skrivit reportage, gjort guider och porträtterat personal och ägare. Medverkan i SVT-hiten Vår tid är nu har också bidragit till ryktet. Miljön kunde inte varit bättre för en serie som gör avstamp vid krigsslutet 1945.

På Knapp-Carlsson finns ett kösystem som påminner om gamla tider.

Uppmärksamheten har lockat in turister och långväga besökare till butiken. Även om de inte alltid köper så mycket, säger Åsa Lundmark.

– De kommer för det mesta in en kortis, häpnar över inredningen tar bilder och går sen igen, skrattar hon.

Förutom studenter och turister är stans teatrar, modister, skräddare och designers återkommande besökare. Likaså en radbandsmakare som tittar in nästan dagligen.

– Han talar lite knackig svenska, men vi börjar lära oss vilka mått han vill ha. Han verkar tycka om att komma hit eftersom han köper väldigt lite tråd i taget, säger Åsa Lundmark.

Elisabeth Sjöberg är på jakt efter kostymknappar till sin teater

De kan så otroligt mycket här. Alla som håller på med textil och sömnad i den här stan vet det.

Elisabeth Sjöberg, kund

En av dagens kunder är Elisabeth Sjöberg som är på jakt efter kostymknappar till en uppsättning som hennes teater, Göteborgs allmänna liveförening, ska sätta upp senare i höst.

– De kan så otroligt mycket här. Alla som håller på med textil och sömnad i den här stan vet det. Man köper inte bara material, man får expertråd också, säger hon.

Miljötrenden – en räddare?

Den starka lojaliteten till trots. Butiker som Knapp-Carlsson är av utrotningshotad sort. Förra året lade klassiska Mattsons band ner i Stockholm. Och för ett tiotal år sedan fanns flera snarlika sybehörsbutiker i närheten, säger Johanna Bensow. I dag är det bara Knapp-Carlsson kvar.

– Vi måste helt klart skaffa oss fler ben att stå på. Vi säljer en hel del via Instagram och telefon. Vi har pratat om webbshop, även om det är svårt med tanke på alla artiklar. Jag hoppas också att fastighetsägarna börjar förstå värdet i dessa gamla affärer. Vi drar ju turister till stan och området, säger Johanna Bensow om framtiden.

Jag hoppas också att fastighetsägarna börjar förstå värdet i dessa gamla affärer. Vi drar ju turister till stan och området.

Johanna Bensow

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Lunchruschen börjar avta en aning och Johanna plockar ner några gamla svartvita foton som står ovanpå butiksinredningen bakom disken. Fotona visar personal från butikens guldålder på 30- och 40-talen. På den tiden var det billigare att laga i stället för att köpa nytt.

Ägaren: ”Personalen ska vara experter”

Nyheter

I och med klädjättarnas intåg och fast fashion-tänket har det i dag blivit helt tvärtom.
– Att köpa en ny dragkedja till en jacka som är värd några hundra är ju sällan värt. Då slänger man den hellre. Samtidigt tycker jag mig se ett ökat intresse kring att sy. Förr hade vi mer toppar och dalar. I dag kommer kunderna mer jämt över året, säger Åsa Lundmark och får uppbackning av Johanna.

– Det är också en stark miljötrend i samhället just nu. Det är ju på ett sätt precis det vi säljer. Det handlar om att reparera och återanvända.

I gömmorna på Knapp-Carlsson

Franska soutageknappar

Knappar med flätade band. Kommer ursprungligen från 1800-talets Frankrike där de först bars av prostituerade. Soutage används i många andra accessoarer, till exempel smycken och studenthattar.

Pärlemorsknappar

Ju äldre och större de är, desto mer kostar de. Detta eftersom de äldre knapparna oftast är helt gjorda i pärlemor, medan nytillverkade för det mesta bara har ett tunt skikt ovanpå.

Hornknappar

Kan göras av alla möjliga horn, däribland älg och ren. De flesta tillverkas dock av buffel. Kvaliteten på de nya är lite sämre eftersom att gräset som bufflarna äter i dag är av sämre kvalitet.