”Man förknippar inte ätstörningar med män. Många vet inte att det är en allvarlig psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst”, säger Thor Rutgersson.

Thor Rutgersson skulle börja sista året på gymnasiet. Han hade gått upp i vikt under sommaren, kände sig misslyckad, inte så het. Han började träna och äta nyttigare. Tyckte att han fick lite koll.
– Det gick så bra och gav sån tillfredsställelse att jag blev beroende av att titta på vågen och konstatera att jag fortsatte gå ner i vikt.

Thor Rutgersson såg inte vad alla andra såg, att det började gå över styr. Kommentarer om vad han åt eller inte gjorde honom bara irriterad.

– Till slut fick jag inte vara kvar i skolan för de ville inte ta ansvar för om jag skulle ramla ihop. Jag mådde väldigt dåligt och blev inlagd på sjukhus.

Det Thor Rutgersson inte visste och inte ville förstå var att han drabbats av en psykisk sjukdom, en av de mest dödliga, anorexia.

– Många var ganska sena på bollen just för att jag är kille. I skolan kunde jag komma undan rätt länge genom att säga att jag hade magproblem och inte kunde äta. Man förknippar inte ätstörningar med män. Många vet inte att det är en allvarlig psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst.

Många var ganska sena på bollen just för att jag är kille.

Vi träffar Thor Rutgersson en av de första jobbveckorna efter semestern. Löpsedlarna på stan är fyllda med goda råd om hur vi ska kicka igång hösten. ”Så blir du av med sommarens extrakilon”.

Han slutar aldrig uppröras över mediernas snäva idealbilder.

– Vi ser de där bilderna och tänker att om jag kan vara sån då skulle jag må bättre. Därför är det väldigt lätt att hamna på just kropp och ätande om du mår dåligt.

– Min självkänsla växte av att jag hade kontroll på vad jag åt och den triggades då jag bockade av viktnedgången. Jag var värd någonting för att jag kunde klara av de sakerna, vilket är en vanlig fälla när man får ätstörningar. Det handlar om kontroll, om självbild och självkänsla. Sedan tar hjärnan över och börjar belöna dig när du lyckas avstå mat.

Vi ser de där bilderna och tänker att om jag kan vara sån då skulle jag må bättre.

I dag är Thor Rutgersson anställd på riksföreningen mot ätstörningar Frisk och Fri. Han har kontakt med medier, skriver debattartiklar och håller föreläsningar.

– Vi utbildar personal i skolan, på arbetsplatser, idrottsföreningar, gym. Ätstörningen syns inte alltid utanpå. Många kämpar med sin sjukdom i hemlighet.

THOR RUTGERSSON

ÅLDER: 36.
FAMILJ: Singel.
BAKGRUND: Varit anställd på ABF under tio år. Jobbade bland annat inom musikverksamheten och skrev en bok om hemlösa.
GÖR: Arbetar deltid på riksföreningen mot ätstörningar Frisk och Fri, därutöver frilansskribent och skriver i huvudsak om psykisk ohälsa. Driver podden Allt vi inte pratar om.

Thor Rutgersson hade en person i sin närhet, som själv hade erfarenhet av ätstörningar, som såg hans nöd, som uppmanade honom att söka långsiktig hjälp. Inte bara akut.

– Hennes insats var inte ensamt avgörande för att jag skulle bli frisk men det var en röst bland många som lyckades tränga igenom min dimmiga självbild. Som så många anorektiker lyssnade jag inte på informationen om min vikt. När jag däremot blev påmind om att jag inte spelade musik lika ofta, som jag älskar, inte träffade kompisar, isolerade mig, då kom insikten om att jag nog är sjuk. Och att jag kan komma tillbaka.

Som med nästan all psykisk ohälsa handlar ätstörningar om skam och tabun. Därför är det så viktigt att prata om hur vi mår, särskilt på en samhällelig nivå, menar Thor Rutgersson. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige i dag.

– Det här är något vi måste ta på allvar, särskilt eftersom siffrorna växer och leder till att många människor sedan hamnar i total ekonomisk kris, blir utförsäkrade. Det försvinner år ur deras liv, ett enormt lidande.

Det försvinner år ur deras liv, ett enormt lidande.

Förändringen på en arbetsplats behöver inte vara så svår, resonerar Thor Rutgersson. Lite mindre av ouppnåeliga idealbilder på oss själva och vår arbetsinsats, och lite mer av acceptans och tolerans för att vi är olika.

– Lika gärna som man kan komma på morgonen och säga ”Jag har ont i ryggen i dag och ska nog inte lyfta så högt” ska man kunna säga ”I dag har jag känningar av min panikångest och skulle behöva sitta lite för mig själv”. Okomplicerat och anpassat.

– Det kan vi alla hjälpas åt med, att prata om psykisk ohälsa, normalisera det.

FRISK OCH FRI

Riksförening mot ätstörningar. Ger stöd till drabbade och närstående. Erbjuder samtals- grupper och mentorer. Arbetar förebyggande. Alla volontärer i föreningen har själva erfaren- het av ätstörningar.
Lokalkontor i elva städer.
Kan nås via anonym chatt.