Under perioder har uppemot 30 procent av personalen utgjorts av inhyrd personal, enligt lagerarbetaren Kamil Walicki, klubbordförande för Handels.

Hjälp från högre ort

– Vi har drivit den här frågan i massvis med år och inte förstått företagets resonemang om flexibilitet. Flexibilitet är kanske 10 procent bemanningsanställda, inte 30. Så ledningen har stretat emot, men nu har det tvärvänt.

Till stor del är det klubbens förtjänst, enligt Kamil Walicki, men de har också fått hjälp från högre ort.

– Huvudkontoret i Stockholm är emot detta med bemanningsföretagen och har utövat påtryckningar mot våra chefer. Samtidigt ska cheferna här ha cred för att de genomfört det och att det gått så pass fort. I januari kom vi överens och i går gjorde vi vårt första pass på över tio år helt med egen personal, säger han.

Varför är det så negativt med bemanningsföretag?

– Det handlar bland annat om att företagen som hyr in slipper arbetsgivaransvar och kan göra sig av med folk väldigt lätt. Men framförallt skapas det ett A- och B-lag, med olika kravbilder. Att det är underförstått att den inhyrda personalen ska göra mer och ta de tyngsta arbetsuppgifterna. Ofta är de bemanningsanställda nyanlända som inte har koll på sina rättigheter, vilket företagen utnyttjar.  

Hur känns det nu?

– Jävligt skönt. Det känns som att vi har fått en ordentlig framgång och kan visa andra klubbar att det här går att genomföra. Det är en bra känsla ute på golvet, att alla är där på samma villkor, säger Kamil Walicki.

Handelsnytt söker ledningen för Dagab Helsingborg för en kommentar.