”Av de reaktioner vi fått, både innan och efter resan, kan man tro att vi gjort världens prestation”, säger Mette Thesén, som har tågluffat med familjen: sambon Håkon, barnen Leon 8 år och Milo 5 år.

De klev på tåget i Stockholm, tre dygn senare var de framme i den lilla orten Castiglioncello på italienska västkusten. Då hade de passerat städer och byar, gungat fram i sovvagn, pratat med människor på olika språk, provat ny mat och sett fantastiska vyer.

– Med flyg hade resan tagit fyra timmar. Vi hade kanske spenderat två veckor på ett hotellområde med all inclusive och Bamseklubb. Inget fel med det. Men att resa med tåg är ett oslagbart äventyr.

Mette Thesén har mött upp på Stockholms central tillsammans med sambon Håkon Dahl och de två sönerna Leon och Milo för att berätta om sommarens tågluff.

Familjen saknar inte resvana. De har utforskat Thailand och åker till Håkons hemland Norge flera gånger per år. Italien hade hägrat länge. Båda har varit där tidigare och är förtjusta i kulturen och maten. Så resmålet var spikat, men inte hur de skulle resa dit. Mettes förslag var tåg.

– Vi var helt överens men ändå tog det ett tag innan Håkon faktiskt slutade googla på billiga flygalternativ.

Det tog ett tag innan Håkon faktiskt slutade googla på billiga flygalternativ.

Att ta tåget skulle bli både dyrare och mer krävande. Men när de satt där med Europakartan framför sig började drömmarna spira.

– Allt kändes möjligt, vilken frihet. Vi fokuserade på att hitta platser utanför de stora turiststråken och bestämde oss för den lilla orten Castiglioncello som verkade ha allt vi behövde. Där bokade vi en veckas boende. Vi fixade platsbiljetter till de första tågsträckorna men i övrigt lämnade vi mycket obokat och öppet.

Allt kändes möjligt, vilken frihet.

De köpte ett interrailkort med 15 resdagar. Första dygnet hann de ner till München i södra Tyskland. Då hade de åkt färja med nattåg via Trelleborg, Sassnitz och Berlin. Dagen efter fortsatte de via Österrike till Bologna i Italien.

– Tyskland är bitvis ganska platt men det är ändå en helt ny upplevelse med andra byggnader och landskap. Man hinner reflektera och prata med barnen om saker man ser genom fönstret. Att åka genom Österrike är bara så fantastiskt vackert. Man passerar en häftig sjö med bergstoppar i bakgrunden klädda i glaciärer. Wow. ”Skriv upp stället. Hit åker vi nästa gång”. Och man kommer in i Italien och ser berg med helt galet fina slott. Och timme efter timme med vingårdar.

FAMILJENS TÅGRUTT

Dag 1 Stockholm – Berlin.
Dag 2 Berlin – München.
Dag 3 München – Bologna.
Dag 4 Bologna – Castiglioncello.
Dag 5-11 Castiglioncello (med dagsutflykter till orter omkring, Cinque Terre, Florens mm).
Dag 12 Castiglioncello – Milano.
Dag 13 Milano – Frankfurt.
Dag 14 Frankfurt – Berlin – nattbåt – Malmö.
Dag 15 Malmö – Stockholm.

Det var aldrig tråkigt, konstaterar de. Och det var aldrig riktigt jobbigt, inte på det där slitsamma sättet. Det är som det är att resa med små barn, alltid ett vakande öga, nya miljöer, spring i benen och otålighet.

– Men av de reaktioner vi fått både innan och efter resan kan man tro att vi gjort världens prestation. Många verkar tro att det är jättekrångligt att åka på tågsemester. Särskilt med barn. Och jag har upprepat, det är hur enkelt som helst, det är bara att åka.

Av de reaktioner vi fått både innan och efter resan kan man tro att vi gjort världens prestation.

Det man måste tänka på är packningen, uppmanar Mette Thesén.

– Till skillnad från flyg då du checkar in bagaget så måste du dra med dig packningen, ofta med många byten. Och det är trångt på tågen. Så packa lätt.

I huset som de hyrde i Castiglioncello hade de tvättmaskin. Från den lilla orten gjorde de dagsturer med lokala tåg till byarna runt omkring.

– Det fanns en ljuvlig strand som vi åkte till på 20 minuter. Vi utforskade både kusten och inlandet, åt gott och tog det lugnt.

Det gav mersmak. Nu planeras det redan för nästa resa. Med längre ledighet den här gången. De såg så mycket fint på vägen ner som de vill stanna till vid och titta närmare på. Små alpbyar, vingårdar och städer.

– Man behöver bara åka ner till Tyskland så hittar man en cool stad. Men vi ska åka till Italien igen och sedan vidare in till Frankrike.

Hon vet att många liksom hon själv väljer tåget för att minska belastningen på klimatet. Men att de skulle flyga igen är inte helt uteslutet även om det inte känns intressant just nu. Thailand är ett favoritland. Någon gång längre fram hoppas Mette Thesén att de ska kunna åka tåg dit.

Sitt miljöengagemang väcktes på jobbet.

– Jag har jobbat i Kappahls konceptbutik Newbie och nu i Kappahl kids (Ringen Centrum, Stockholm, reds anm). Småbarnsföräldrar är mycket pålästa om hållbar konsumtion så det gäller att kunna svara på alla deras frågor. Så började det för mig. Allt eftersom har det växt till ett genuint intresse för miljöfrågor överlag.

– Numera har vi mycket gemensamt och inte sällan kommer det in kunder som har varit ute på tågluff precis som jag.

METTES RESTIPS MED TÅG

HÖST: Berlin, häftig stad med mycket nutidshistoria.
VINTER: Österrike. Det finns många skidorter som tåget går direkt till.
VÅR: Amsterdam. Charmig stad med de 165 kanalerna.
SOMMAR: Italiens västkust, god mat och mycket kultur.