– Det här är något av det häftigaste jag varit med om. Dels har jag aldrig varit i England, eller på en sådan här resa där det ingår utbildning förut. Och dels anledningen till att vi är här, att lära oss om kooperationens historia.

Hur kom du med på den här resan?

– Det var min chef som nominerade mig efter att jag berättat att jag vill lära mig mer. När jag fick veta att jag kommit med blev jag jätteglad. Att få reda på vad det kooperativa handlar om i detalj, få veta grunderna till det jag jobbar med. Det är jättehäftigt för mig som är en sådan person som vill ha en grund till allting i livet.

Odengatan 1947 första butiken med självbetjäning.

Vad har ni gjort hittills?

– Vi har pratat om den svenska kooperationen, historien och vad den står för. Att kooperationen var först med självplock i butikerna visste jag inte. Vi har också fått lära oss om den engelska kooperationens historia. Det är mycket årtal. De pratar väldigt fort här så det är svårt att hänga med ibland. Vi ska också göra olika studiebesök.

Är det något du tar med dig som du kan ha nytta av på jobbet?

– Jag vill väcka intresse för kooperationen genom att förmedla vad jag lärt mig, både till kollegorna och kunderna.

Enligt programmet ska ni besöka Unicorn Grocery, en matbutik med 70 medlemmar, där alla deltar i driften och ingen är chef. Skulle det kunna vara en modell för Coop hemma i Hässleholm?

– Det behöver jag nog fundera lite på… Jag kan svara på den frågan när vi har varit där.  

Resan finansieras av Handels och arbetsgivarföreningen KFO:s gemensamma stiftelse för kompetensutveckling.

Bild från världens första kooperativa butik i Rochdale, England som slog upp portarna 1844.