Döden ligger mer eller mindre i luften vid Faluns hårdrocksfestival Sabaton Open Air, vars symbol är en dödskalle med kurbitsmönster. Lidande och dödsriter är vanliga teman för deltagande band som Candlemass, Rave the Reqviem och inte minst huvudakten Sabaton, som uteslutande sjunger om krig och våldsam död. Ändå höjdes ett och annat piercat ögonbryn vid åsynen av ett blått festivaltält: Välkommen till Fonus.

Ovanligt möta glada

– Till vardags möter vi oftast ledsna människor. På seniormässor kan det bli lite dålig stämning när folk tycker vi raggar kunder. Men på en musikfestival är nästan alla glada, säger Conny Sohlberg som kläckte idén.

Vilken låt är mest du? var frågan som Conny och hans kollegor ställde till festivalbesökarna. Deltagare från tio år och uppåt lämnade svar som till slut fyllde fem A4-sidor. En 87-årig kvinna valde ”Primo Victoria” – Sabatons bloddrypande skildring av invasionen i Normandie med textrader som ”aiming for heaven though serving in hell”.

På seniormässor kan det bli lite dålig stämning när folk tycker vi raggar kunder.

Conny Sohlberg

– Hårdrockslåtar berättar ofta en historia med starka uttryck och mycket känslor. Det är som opera med distade gitarrer.

I flera fall väckte frågan tankar om begravningsmusik och samtal om liv och död.

– Finaste mötet var återseendet av föräldrarna och syskonen till en sjuårig flicka jag begravde förra året. 

Från mörker till ljus

Att skapa ett avsked av barn är det svåraste i Conny Sohlbergs uppdrag som officiant vid borgerliga begravningar. När han skriver begravningstal försöker han börja med det mörka för att avsluta ljusare. Musik är en viktig del i skapandet av en minnesstund som uttrycker vem personen var, och hårdrock blir allt vanligare. Metallicas ”Nothing else matters” som solosång till piano hör till Connys favoriter. Han säger aldrig tvärt nej till ett låtförslag, men ser sig själv som en rådgivare. Gränserna är möjligen något vidare vid borgerliga begravningar än kyrkliga.

– Om growlande dödsmetall är det som bäst uttrycker vem personen var kan det kanske gå an. Men man måste alltid ta hänsyn till vilka som kommer på begravningen.

Conny Sohlberg skriver själv låtar som han ibland framför till akustisk gitarr. Han har uppträtt på bröllop men ännu inte på begravning. Till sin egen jordfästning någon gång i framtiden har han redan valt huvudnumret:

– Bon Jovis ”Bed of roses”. Den låten är mest jag.

Profilen: Conny Sohlberg

ÅLDER: 39 år.
JOBB: Kontorschef och borgerlig officiant vid Fonus i Falun.
LÖN: Den är ok.
AKTUELL: Stod för Fonus medverkan vid hårdrocksfestivalen Sabaton Open Air i augusti.