Efter ungefär ett halvår ville kvinnan avbryta föräldraledigheten och börja jobba igen. Hon ska under upprepade tillfällen under flera månader ha pratat med sin närmsta chef om att komma tillbaka men bara fått vad hon uppfattade som bortförklaringar. 

Enligt föräldraledighetslagen ska en anställd som vill avbryta sin ledighet få komma tillbaka till jobbet med en månads varsel.

– Det är inte ofta vi har sådana här fall. Jag tror att de flesta arbetsgivare har koll på dessa regler. I det här fallet tror jag det handlar om okunskap på lägre chefsnivå, säger juristen Susanna Kjällström på LO-TCO Rättsskydd, som driver ärendet.

Arbetsgivaren förnekar brott

Arbetsgivaren menar att kvinnan inte alls bett om att få avsluta sin föräldraledighet förrän fem månader senare än vad facket hävdar. Då fick hon också börja jobba månaden därpå.

Handels stämmer Ica Maxi-butiken på 43 000 kronor i utebliven lön för de månader de anser att hon borde ha fått jobba och 50 000 kronor i allmänt skadestånd.

Facket har även stämt samma bolag för brott mot lagen om anställningsskydd för att en annan anställd inte fått fler timmar trots att personen skriftligen begärt det. Företaget ska ha anställt flera andra i stället för att ge den deltidsanställda fler timmar, enligt facket. Även detta förnekar arbetsgivaren i en skrivelse till Arbetsdomstolen. 

John Jonsson är personalchef på butiken och han säger att arbetsgivaren respekterar föräldraledighetslagen och lagen om anställningsskydd. 

– Vi har inte haft för avsikt att inte samarbeta. I de här fallen har vi helt enkelt olika uppfattningar om vad som har hänt.