Anledningen till tappet är att allt fler butiker infört självskanningskassor. Men den ökade digitaliseringen har också skapat nya arbetsuppgifter som till exempel it-support och underhåll av kassor och nya betaltjänster.

Sammantaget har detta gjort att färre och färre jobbar i kassan, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels till Sveriges Radio.

Stefan Carlén

Vi tror att den här trenden med att allt färre jobbar i kassorna den kommer att fortsätta

Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.

– Vi ser ju i statistiken att antalet som har rena kassapersonalyrken, de blir färre och färre, medans vi också kan se att butikssäljarna blir fler. Så nog kommer det att finnas kassaarbeten kvar. Det kommer det att göra, men vi tror att den här trenden med att allt färre jobbar i kassorna den kommer att fortsätta.