Efter skandalerna – facket kräver schystare arbetskraftsinvandring
I kölvattnet av Uppdrag Gransknings avslöjande om grova missförhållanden i skönhetsbranschen släpper Handels rapporten ”Bakom Lacken”. Bättre villkor för de som arbetskraftsinvandrar, är en av rapportförfattaren Ola Palmgrens slutsatser.
Rapporten fokuserar mycket på arbetskraftsinvandring, varför?
– Det utnyttjande som uppmärksammats och som pågår i till exempel nagelbranschen är ofta kopplat till arbetskraftsinvandring. Detta påverkar också den del av branschen som vill vara schyst. Jag har hand för hand gått igenom alla våra yttranden som vi lämnat till Migrationsverket när en arbetsgivare söker arbetstillstånd.
Vad har du hittat?
– För att få arbetstillstånd kräver lagen att man måste ha lön och villkor som är i enlighet med kollektivavtal eller praxis i branschen. Det gäller i max två år och är kopplat till arbetsgivaren och yrket. Grundproblemet är att det inte finns något som binder arbetsgivaren till att hålla det. Får man inte rätt lön och vill byta jobb så är det väldigt svårt. Arbetstagaren riskerar att bli av med arbetstillståndet medan arbetsgivaren inte riskerar någonting. De som jobbar i branschen hamnar i en extrem beroendeposition.
– För mig är det faktiskt väldigt svårt att förstå hur lagstiftaren tänkte. Hela risken landar på de som kommer hit för att jobba.
För mig är det faktiskt väldigt svårt att förstå hur lagstiftaren tänkte. Hela risken landar på de som kommer hit för att jobba.
Vad föreslår du konkret?
– Vi vill ha sanktionsmöjligheter mot de som bryter mot villkoren i anställningserbjudandet. Det behövs kraftiga åtgärder. Vi vill också införa permanenta uppehållstillstånd för de som har tillsvidareanställning så att man kan se sig om efter andra jobb utan att hotas med att få det indraget. Det behöver bli enklare för arbetstagare att lämna oseriösa arbetsgivare, och därför bör tillståndet inte vara knutet till en viss arbetstagare som det är i dag.
Uppdrag Granskning avslöjade grova utnyttjanden. Personer som arbetade tio dagar i rad, sex timmar i veckan för 7000 i månaden till exempel. Har Handels varit för passiva här?
– När vi granskar arbetstillstånden kan vi bara se om det på ytan är okej, inte om det faktiskt stämmer i praktiken. Jag tycker att avdelningarna har skött det här så bra man har kunnat. Men det är klart att det är ett misslyckande att vi inte organiserat fler. Ju fler vi når desto större möjligheter har vi att agera.
Skönhetsbranschen i siffror
2008 fanns det 637 anställda i företag som sysslar med skönhetsvård, det vill säga hudterapeuter, massörer, nagelteknologer, fransstylister och make-upartister. Tio år senare har den siffran växt till 1 586.
Mellan 2008 och 2017 fördubblades omsättningen 1,5 till 3,3 miljarder. Antalet företag växte under samma period från 4 513 till 7 400 stycken.
2018 beviljades 177 arbetstillstånd till branschen, jämfört med endast 22 fem år tidigare. Majoriteten kommer från Vietnam och jobbar på nagelsalonger, men det är också vanligt med personal från Thailand, Kina, Venezuela och Mongoliet.
43 procent av företagen i branschen saknar personal. Mer än 50 procent av företagen som har anställda är små och har endast 1-4 anställda.
Källa: Handels rapport, Bakom Lacken – Ekonomisk utveckling och arbetskraftsinvandring i skönhetsbranschen