Handelsnytt har tidigare rapporterat att Handels ska stämma Family Nails AB som driver en nagelsalong för franchisekedjan Five five nails. Detta sedan två anställda ska ha arbetat för mycket utan rätt ersättning och tvingats betala tillbaka tusentals kronor av lönen varje månad till arbetsgivaren – något SVT:s Uppdrag granskning var först att avslöja.

Nagelsalongerna

De tvingades betala tillbaka lön – nu stäms nagelsalongen

Nyheter

Nu är stämningsansökan inlämnad till Arbetsdomstolen. I den krävs bolaget på sammanlagt 3,4 miljoner kronor samt ersättning för förlorad inkomst fram till att målet avgörs.

– Det är mycket pengar som arbetsgivaren har tillskansat sig på de här två medlemmarnas bekostnad, säger Olov Östensson, jurist på LO-TCO Rättsskydd som företräder de anställda.

Mer än en miljon kronor per anställd

Juristerna anser att arbetsgivaren ska betala över en miljon kronor vardera till de två kvinnor som ska ha utnyttjats. Utöver att begära tillbaka de uppemot 25 000 amerikanska dollar per person – som kvinnorna ska ha betalat för att komma och arbeta i Sverige – rör stämningen bland annat utebliven semesterersättning, sjuklön och olika typer av skadestånd.

Nagelsalongerna

Handels söker upp nagelsalonger efter missförhållanden

Nyheter

LO-TCO Rättsskydd vill till exempel att de anställda får 200 000 kronor per person i skadestånd för föreningsrättskränkning. Enligt juristerna ska kvinnorna sedan de kontaktat facket ha blivit avstängda från jobbet och fått ändrade scheman med två dagars varsel. De ska även ha blivit hotade med att det kunde hända dem något allvarligt om de deltog på den fackliga förhandlingen.

Kräver pengar till Handels

Även Handels bör få ersättning, enligt LO-TCO Rättsskydd. Arbetsgivaren krävs på strax över en miljon kronor för brott mot kollektivavtal och medbestämmandelagen.

Eftersom Family Nails juridiska ombud ännu inte tagit del av stämningsansökan vill bolagets vd inte lämna några kommentarer. Vid förra tillfället Handelsnytt skrev om fallet nekade vd:n till alla anklagelser. Han menade att kvinnorna kommer med falska anklagelser för egen vinning.

Fotnot: Family Nails AB ska ej förväxlas med salongen med samma namn i Örebro.