Varje dag går massor av kvinnor med en ”klump i magen” av rädsla för sexistiska skämt, kränkande kommentarer eller rent vidriga situationer – utan att vi MÄN säger ett skit om hur dessa ”män” faktiskt beter sig!

Och när kvinnor äntligen hittar styrka i sig själv och väljer att kliva fram med sanningen – då är nästa utmaning att bli trodd. Då börjar nästa kränkning. ”Nej inte han som är så bra”. ”Det måste vara hon det är nå konstigt med, han skämtade ju bara”. ”Jag har känt han länge och han skulle aldrig göra så.” 

Skitursäkt

Låt oss göra en sak kristallklar: Detta är ingen kvinnofråga. Det är en mansfråga! Det är aldrig hur mannen menade som spelar roll, men hur den utsatta upplevde det! Det är aldrig mannen som är offer i en sådan situation! Och kan vi snälla lägga ner den skitursäkten ”jamen det var ju ett skämt!” Och nej! Det skall verkligen inte ha någon betydelse om män som kränker, trakasserar eller utsätter kvinnor för sitt vidriga beteende är en lagerarbetare, företagare, politiker eller någon annan höjdare! 

Men ändå spelar det tydligt roll. Tystnad om det är en högt upp i en organisation. Upprördhet om en lägre placerad gör samma. Har vi män redan glömt #metoo och varför denna viktiga rörelse började? Så länge vi män inte sätter ner foten och säger ifrån kommer den fortsätta behövas. Tyvärr. 

Avslöja och plocka bort

Jag har som man nu fått nog! Män som kränker och utsätter kvinnor för sexuella trakasserier  för att de har makt, pengar, positioner eller vill visa sig ”starka” skall stoppas! Avslöjas och plockas bort från sina positioner!

Det är dags för oss män att göra något åt det som pågår. Sätta ner foten och inse att det är vi MÄN som måste börja skapa en förändring och stå på kvinnornas sida – inte förövarens! Det är dags att vi män som ser detta pågå i vår närhet öppnar käften och säger ifrån!