Jag har många semesterdagar sparade från tidigare år och funderar på om jag ska ta ut dem eller inte i samband med min föräldraledighet? Finns det något jag bör tänka på då? /Erik

Svar:

Semesterlönen för dina semesterdagar grundas alltid på din sammanlagda lön från semesteråret innan 1/4 – 31/3, alldeles oavsett om dagarna är intjänade från tidigare år med annan årsinkomst. Det innebär att sparade semesterdagar alltid ändrar värde varje år när mars månad har passerat. Du kan alltså vinna eller förlora beroende på när du väljer att ta ut dagarna. Om du till exempel jobbade heltid då när de gamla sparade dagarna uppstod, men det senaste året i stället arbetat deltid, så kommer du att få ut en lägre semesterlön än du skulle fått om du tagit ut dem tidigare år.
Monica, facklig rådgivare, Handels Direkt