Tomtenissarna hade arbetat hårt de senaste åren. De hade slitit mycket. Många av nissarna hade kämpat så hårt att de inte hade så mycket mera att ge.

Från Tomterådet kom det direktiv ner på golvet att nissarna skulle lägga in en högre växel och jobba för flera trots att tomtekollegor hade tappat sin kraft att jobba och fylla på hyllorna inför julen.

De fick spara in på tomtegröten en viss tid. Då orkade tomtenissarna ännu mindre och ändå kom det fler direktiv från Tomterådet att spara in på gröt och jobba i samma snabba takt om inte till och med fortare nu när de var ännu färre på golvet.

Tiden gick och ännu var det kämpigt i tomteverkstaden.

Från Tomterådet kom det direktiv ner på golvet att nissarna skulle lägga in en högre växel

Tills en dag då Tomterådet utlovade att en grötbonus skulle delas ut, ”One porridge”. Alla skulle få en bonus, en jämställd grötbonus.

Medan tomtenissarna väntade på denna härliga grötbonus fick de reda på att Tomterådet skulle få ytterligare en ”One porridge”, det vill säga två bonusar. Det blev uppror i tomteverkstaden.

Skulle Tomterådet få en grötbonus mer än nissarna i år? Såsom tomtenissarna på golvet hade svettats, både med blod och tårar. Varför heter grötbonusen One porridge? Är vi inte ”ett” tomteland? Varför är vi inte lika värda?

Det var många ilskna tomtenissar i verkstaden.

Tills slut stormade alla tomtenissarna in i Tomterådets rum, samma dag som grötbonusen skulle delas ut. Där satt alla i Tomterådet och smaskade gott på en väldigt lyxig tomtegröt från Sibirien, med extra mycket mandlar, en fin kryddig kanel, saffransbullar, glögg som var importerad från sydpolen.

Chefen i Tomterådet satte glöggen i halsen när tomtenissarna stormade in.

Chefen i Tomterådet satte glöggen i halsen när tomtenissarna stormade in. Det var uppror!

Hur det här slutade kan du räkna ut själv. Vissa av tomtenissarna slutade, vissa gick tillbaka till verkstaden och låtsades som om ingenting hade hänt och körde på som vanligt. Även Tomterådet gick vidare som om inget hänt.

Blev det en rättvis One porridge grötbonus nästkommande år? Vad det någon som protesterade? Det vet vi inte än…

. . .

Ikeas medarbetare fick till slut sin efterlängtade bonus. Men medlemmar funderar på om det var värt det när hälsan har farit illa. Underbemanning på grund av sparkrav, inte ersätta vid sjukdom och alltid den konstanta höga växeln. Var det värt det? 

Och att få höra att varuhusets ledningsgrupp får två efterlängtade bonusar per huvud. Ska det vara ett Ikea? Är det verkligen rättfärdigt att få två bonuslöner när man inte har sett till att fullfölja sitt yttersta arbetsmiljöansvar för att personal ska må bra?

Ska inte varuhuset bli godkänt på arbetsmiljön först innan det regnar extra bonus på ledningen?

Jenny Törnbladh

Före detta huvudskyddsombud Ikea Barkarby