LO-TCO Rättsskydd driver juridiska ärenden åt Handels när medlemmar till exempel har fått för lite i lön eller inte fått rätt ersättning efter en arbetsskada.

I fjol lyckades LO-TCO Rättsskydd få drygt tio miljoner kronor till Handels medlemmar fördelat på 119 avslutade ärenden.

Det blir i snitt 84 000 kronor per ärende och innebär att 2019 var särskilt framgångsrikt i det fackliga juridiska arbetet. 2018 fick Handels medlemmar dela på sju miljoner kronor, likaså året dessförinnan.

119 rättsliga fall avslutades 2019.

Handels kan i nuläget inte säga varför de rättsliga fallen gav mer pengar än vanligt.

– Vi har inte hunnit titta jättemycket på siffrorna eftersom de precis kommit. Men det är positivt att våra medlemmar har fått mer valuta för pengarna och jättebra att det rättsliga arbetet ger resultat, säger Stina Josefsson, chef för Handels förhandlingsenhet.

Färre rättsliga fall

Antalet fall som Handels driver vidare rättsligt minskar. Förra året påbörjades 96 ärenden hos LO-TCO Rättsskydd. 2018 gick 152 ärenden dit och året innan dess 136 stycken.

Enligt Stina Josefsson beror det på att Handels har blivit noggrannare med vilka fall de väljer att driva rättsligt. Nu måste det finnas en tydlig koppling till arbetet, till exempel en arbetsskada.

– De ärenden vi driver nu är lite mer förberedda. Det är sådana vi verkligen tror på, säger Stina Josefsson.

Handels försöker i stället hjälpa medlemmar i ett tidigare skede.

– Vi jobbade hela förra året med att stärka rehabiliteringskedjan. Vi kommer in tidigare med insatser så att man exempelvis inte ska hamna i sjukskrivning, säger Stina Josefsson.