Cecilia Creutz är ombudsman på Handels och ansvarar för kontakten med Teknikmagasinet, som ansökte om konkurs under onsdagen.

– Så länge de anställda inte hör annat ska de gå och jobba, säger hon.

Vad händer nu?

– Det är jättesvårt att säga. Konkursförvaltaren bedömer ju om det är värt att driva vidare eller om man ska sälja ut verksamheten. De måste gå igenom allt innan de tar ett beslut. Än så länge har jag förstått att butikerna är öppna.

Ha koll på intjänade löner som inte är betalda ännu

Cecilia Creutz

Behåller alla jobben om någon köper upp verksamheten?

– Det bestämmer köparen beroende på vilka enheter den vill köpa. Det är inte säkert att det blir hela bolaget, det kan vara vissa butiker som köps upp.

Vad är Handels råd till Teknikmagasinets anställda?

– Att man har koll på intjänade löner som inte är betalda ännu, lönespecifikationer och anställningsavtal. När man ska ansöka om lönegarantin är det alltid bra att kunna stämma av det.

85 butiker har Teknikmagasinet i Sverige.

– Även intjänad semester, men om man får ut den beror på hur långt tillbaka den går. Det är ändå bra att ha koll på hur många dagar man har kvar för det går alltid att ansöka.

Vad ska de mer tänka på?

– Det viktiga är att det är konkursförvaltaren som agerar i stället för arbetsgivaren. Så om konkursförvaltaren säger att de ska jobba måste de göra det.

– Om man blir hemskickad eller butiken stänger måste man gå direkt till arbetsförmedlingen och skriva in sig. Då slipper man krångel med lönegarantin eftersom man måste stå till arbetsmarknadens förfogande för att få ut den.

Är ni förvånade att Teknikmagasinet ansöker om konkurs?

– Jag tror att de genuint har försökt att rekonstruera bolaget. Jag har haft bra kontakter med dem och de har lämnat bra info. Men när det blev en andra rekonstruktion insåg jag att det är lite svårare att få det att gå runt.

Det här gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.