I början av år 2020 har livsmedelsbutiker i Silverdalen, Målilla, Västervik, Läckeby och Blomstermåla utsatts för rån. Och vid 20.30-tiden på fredagskvällen den 3 januari rusade två personer in på Coop i Mönsterås.

– De var maskerade och skrek att ”det här är ett rån!” berättar Maria Jonsson, arbetsplatsens klubbordförande. 

Rånarna tvingade till sig pengar. Maria Jonssons kollega, som arbetade i kassan, hotades med ett pistolliknande föremål. Sedan dess är alla affärens nitton anställda delaktiga i bearbetningen av händelsen. 

Erbjuds stödsamtal

– Vi har erbjudits samtal och stöd, gör uppföljningar av våra säkerhetsrutiner, säger Maria Jonsson.  

– Alla orkar inte arbeta kväll eller sitta i kassan just nu, men vi lägger om scheman och ställer upp för varandra.   

Två av de anställda på Coop i Mönsterås hade kvällspass vid rånet, men där förekommer inte ensamarbete. Vid rånen mot en av de andra drabbade butikerna arbetade en person ensam. 

– I förhandlingar märker jag ofta att arbetsgivarna vill dra ner på personalstyrkan strax före stängning, säger Anders Lundell, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels avdelning 9. 

Vill minska öppettiderna

Han tycker att det är bättre att minska på öppettiderna än att införa ensamarbete. 

– Snart måste vi sätta stopp för livsmedelsaffärerna som vill ha öppet allt längre. Vi kanske behöver återinföra en affärstidslag i Sverige.  

Vid fyra av rånen var förövarna beväpnade med kniv eller yxa. Det senaste drabbade Coop i Blomstermåla lördagen den 18 januari. Fyra till fem maskerade rånare tog sig in i affären. En av dem höll i ett skjutvapenliknande föremål och hotade till sig kontanter och lotter. En av de anställda ska ha blivit lindrigt skadad. Efter rånet valde ett stort antal livsmedelsaffärer i Kalmar och Kronobergs län att omedelbart stänga i lördags kväll. Rånen har orsakat mycket oro bland Handels medlemmar i Småland. 

Rånen har minskat

Enligt Brottsförebyggande rådets senaste statistik har antalet anmälda butiksrån i Sverige sjunkit – från 727 år 2017 till 502 under år 2019. En anledning tros vara att kontanthanteringen minskar. Men för många livsmedelsaffärer är situationen den omvända, säger Anders Lundell på Handels.  

– Affärerna har tvingats överta en omfattande kontanthantering efter att ett stort antal bank- och postkontor lagts ner. Ingen verkar ha tänkt på konsekvenserna. 

Regler för ensamarbete 

• Åtgärder skall vidtas för att så långt möjligt ordna ensamarbete så, att den som utför arbetet inte löper större risk för skada än om flera gemensamt utför arbetet. 

• Det skall särskilt uppmärksammas att arbetstagaren har tillräcklig utbildning, information och instruktion för att utföra arbetet ensam. 

• Innebär ensamarbete en stark psykisk påfrestning, skall eftersträvas att arbetstagare kan få direktkontakt med arbetskamrater eller andra människor.  

Källa: Arbetsmiljöverket 

Text: Fredrik Loberg