I mitten av januari ansökte Teknikmagasinet om konkurs eftersom bolaget inte längre kunde betala sina skulder.

I förra veckan blev det klart att småländska Ambia Trading Group köper huvuddelen av Teknikmagasinet. De tar över lager och logistik, inventarier och rätten att förhandla om hyrorna för cirka 50 av Teknikmagasinets 85 butiker i Sverige.

Resten läggs troligtvis ned.

50 butiker kan leva vidare.

– I grund och botten är vår plan att driva det vidare. Det finns en plan som den nuvarande ledningen har arbetat fram under rekonstruktionen och det är en plan vi tror på, säger Ambias vd Marcus Andersson till Computer Sweden.

I nuläget är det oklart vilka butiker som kan komma att drivas vidare.

Handels: Anmäl ditt intresse för jobb

Handels gläds åt att delar av Teknikmagasinet köps upp.

– Ju fler jobb som kan räddas, desto bättre. De anställda har ju en företrädesrätt till anställning, säger Cecilia Creutz, ombudsman på Handels.

Gäller företrädesrätten endast den enskilda butiken en har arbetat i?

–  Det är oftast en förhandlingssak. Efter en konkurs skulle jag tro att det i första hand gäller butiken man har jobbat i, men ingenting säger att man inte ska söka någon annanstans. Ska de hålla samma koncept behöver de kompetenta medarbetare.

Hur anmäler medarbetaren sitt intresse?

– Vi råder alltid medlemmarna att själva åberopa företrädesrätten. Men det kan vara så att företaget är så pass schysta att de erbjuder dem nyanställningar.

Behåller man lön och villkor som tidigare?

– Nej, det gör man inte. Det är endast en företrädesrätt till en ny anställning. Jag hoppas att de tänker teckna kollektivavtal förstås så att våra medlemmar får bra villkor.

Hur anmäler man intresse för fortsatt jobb?

– Man kan göra det direkt och då till HR-avdelningen eller konkursförvaltaren.

Det här gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.