Möbelbutik döms – diskriminerade Eva
Eva Wallin frystes ut och sparkades från möbelbutiken efter föräldraledigheten. Nu döms arbetsgivaren för diskriminering och måste betala 368 000 kronor.
Handelsnytt har följt fallet om butikssäljaren Eva Wallin som blev uppsagd bara två veckor efter att hon kom tillbaka från föräldraledigheten. Då hade soffbutiken hon arbetade på fått nya ägare som inte ville lyssna till Eva Wallins önskemål att anpassa schemat till familjelivet.
Hon fråntogs sina arbetsuppgifter som säljare och fick i stället sitta på lagret och läsa på om sortimentet, städa kundtoaletten och skura butiksgolvet.
Eva Wallin – då gravid med sitt andra barn – sades till slut upp på grund av arbetsbrist. Kollegan, som inte hade varit anställd lika länge, fick behålla jobbet.
I en ny dom i Attunda tingsrätt står det klart att arbetsgivaren har gjort sig skyldig till diskriminering.
Det känns som att man har fått upprättelse och domen visar att man inte kan bete sig hur som helst
Enligt rätten talar mycket för att Eva Wallin har missgynnats på grund av sin graviditet och föräldraledighet och det har arbetsgivaren inte kunnat motbevisa.
Soffkoncept döms till att betala 150 000 kronor i skadestånd till Eva Wallin och nära 218 000 kronor i rättegångskostnader.
”Det har varit en jobbig process”
Eva Wallin är lättad över domen.
– Det känns jättebra såklart. Det känns som att man har fått upprättelse och domen visar att man inte kan bete sig hur som helst, säger hon.
Det har gått två år sedan hon sades upp från tillsvidareanställningen hon sett som en trygghet. I dag är Eva Wallin föräldraledig och funderar på om hon ska byta bana.
– Det har varit en jobbig process. Men jag har hela tiden känt att det inte funnits något alternativ. Jag skulle inte bara ha gått därifrån och accepterat en uppsägning när jag visste vad som låg bakom, säger hon.
Juristen: Diskrimineringslagen väger tyngst
Även Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd, som har drivit Evas fall för Handels räkning, gläds åt domen.
– Jag är översvallande glad. Det är ett väldigt, väldigt positivt och bra besked, säger han.
Enligt honom visar domen att diskrimineringslagen väger tyngre än små företags rätt att undanta personal från lagen om anställningsskydd.
– Domen är inte förvånande, den är logisk och välskriven. Icke desto mindre behövs ett och annat gott exempel på hur det går när arbetsgivare försöker styra och ställa på ett sätt som är diskriminerande, säger Mattias af Malmborg.
I ett sms till Handelsnytt skriver Soffkoncepts ägare att de beklagar tingsrättens dom och kommer att överklaga till Arbetsdomstolen.