Eva hade sagt till sin förra chef att hon ville jobba 75 procent efter föräldraledigheten.
– De nya ägarna hade fått höra det och vi hade ett möte. Jag sa också att jag ville kunna sluta klockan 17 i stället för 18 vissa dagar för att kunna hämta på förskolan. Från den dagen har de motarbetat mig hela tiden, säger hon.

Bebisshop anklagas för att ha sparkat gravid

Arbetsrätt

Eva hade jobbat som säljare på soffbutiken i nästan två år innan hon gick på föräldraledighet. Men när hon började jobba igen fick hon städa. Då var hon gravid med sitt andra barn. Hon berättar att hon fick andra regler än kollegorna. Hon fick inte vara i butiken eller hälsa på kunderna utan skulle sitta i personalrummet och läsa på butikens sortiment.

Fick andra regler

– De sa att jag skulle kunna alla 100 soffor i sortimentet och alla andra varor som fåtöljer och bord innan jag fick vistas i butiken. Jag hade en timmes lunchrast medan den andra anställde bara hade en kort rast, för att jag inte skulle kunna sluta tidigare. De sa till den andra anställda att skriva upp om jag kom försent eller om jag gick en minut före klockan 18. Det var helt sjukt när man tänker på det i efterhand.

Jag är gravid, kan jag få sparken?

Frågor om jobbet

Hon hann jobba knappt två veckor innan hon fick gå. Cheferna kallade till förhandling med facket. Uppsägning på grund av arbetsbrist. Kollegan som jobbat kortare fick vara kvar med motiveringen att det var en nyckelperson. Hon fick gå hem på dagen med lön i två månader.
– Det känns inte alls bra. Jag såg verkligen fram emot att börja jobba efter föräldraledigheten. Det känns tråkigt att inte ha något jobb att gå till. Jag har aldrig varit arbetslös förut, säger Eva som just fött sitt andra barn.

Skulle få skadestånd

Efter att Eva sagts upp nådde facket och arbetsgivaren en förlikning som innebar att Soffkoncept skulle betala 70 000 kronor i skadestånd till Eva på grund av könsdiskriminering. Några pengar har hon inte fått.

Nu stämmer facket Soffkoncept i tingsrätten och kräver 150 000 kronor för brott mot diskrimineringslagen och 60 000 kronor i skadestånd för brott mot föräldraledighetslagen.

Ägaren säger till Handelsnytt att han inte känner till att bolaget blivit stämt och att han inte vill uttala sig.

Fotnot: Eva vill inte ha sitt efternamn i tidningen.