Barnens skola har stängt och jag har ingen barnpassning. Kan jag vara hemma med barnen?

– Beroende på hur gamla barnen är går föräldraledighetslagen in och styr. Det beror också på när barnen är födda. Utan föräldrapenning kan man vara ledig med barnen upp till att de fyll åtta år eller slutat ettan. Då har du rätt att minska din arbetstid till 75 procent av en heltid. Men för att kunna ta ledigt med barnen efter det måste man ha föräldrapenning kvar att ta ut. Då kan man ta ut föräldraledighet, alltså inte VAB, tills att barnen fyllt tolv. Är barnen äldre har man inte rätt att ta föräldraledigt, säger Thomas Nilsson.  

Måste man inte be om föräldraledigt i god tid?

– Nej, om det dyker upp något oförutsägbart måste man inte det. Annars ska man tala om när man tänker vara ledig minst två månader i förväg. Till exempel vid studiedagar som skolan meddelar i god tid. Men att skolan meddelar att den stänger nästa vecka kan man ju inte veta i förväg, säger Thomas Nilsson.

Hur gör man om barnen är äldre?

– Då kan man försöka komma överens med sin arbetsgivare om schemaändring, semester eller tjänstledighet, säger Thomas Nilsson.

Föräldrapengen kan kompletteras

19 mars publicerar Sveriges radio ekot uppgifter om att regeringen ser över om en komplettering av den tillfälliga föräldrapenningen kan ersätta fler föräldrar om skolorna stänger.