”Har du frågor om corona, gå in på vår hemsida. Där har vi samlat svar på vanliga frågor” säger Handels direkts automatiska telefonsvarare innan man ställs i telefonkön.

– Det är väldigt många som ringer och är oroliga. De flesta på kontoret lägger alla andra frågor åt sidan nu och koncentrerar sig helt på detta, säger Thomas Nilsson som är arbetsledare för facklig rådgivning på Handels.

Han säger att de som jobbar på små företag verkar vara oroliga över att sägas upp för att kunderna slutat komma, medan de som jobbar på lager och i livsmedelsaffärer är mer oroliga över att smittas av en kund eller kollega.

– Jag pratade med en frisör som var desperat över att det inte kom några kunder. Hon visste inte vad hon skulle ta sig till, säger Thomas Nilsson.

Butiker stängs – Hundratals varslas

Runt om i världen har flera kedjor stängt sina butiker på grund av coronasmittan. Till exempel har H&M stängt alla sina butiker i bland annat Italien, Polen, Spanien, Litauen, Bulgarien, Malaysia, Frankrike och USA. Apple har stängt sina tre butiker i Täby, Väla och Malmö.

Mellan 1 och 15 mars varslades 258 anställda inom handeln om uppsägning i Sverige, enligt preliminär statistik från Arbetsförmedlingen. Handels enhetschef på avtal och förhandling Stina Josefsson säger att hon känner till flera butiker som ska stänga.

– Sedan vet jag inte om det beror på coronaviruset, eller om man haft dålig ekonomi länge och att detta är dödsstöten. Vilka butiker det är kan jag inte säga förrän det är förhandlat och klart, eftersom det inte är säkert att personalen har blivit meddelade ännu, säger hon.