Varuhuset – Snaskig 80-talsklassiker

Öhmans är ett av de snajdigaste varuhusen i Stockholm, och maktskifte är på gång. Ägaren Gustaf Öhman drar sig tillbaka och nu ska en ny varuhuschef utses. Blir det den givna arvtagaren dottern Margareta?

Klass och otrohet är givna ingredienser i denna 80-talsklassiker. Här finns även karaktärer som butiksanställda Ingrid, spelad av Lena Endre (som vänstrar med fackklubbsordföranden!)

60 goa episoder finns att beta av på SVT:s Öppet arkiv.

Varuhuset = 80-talsklassiker.

Mr Selfridge – Varuhuslyx i 1920-talskostym

Ytterligare ett varuhusdrama, även om denna befinner sig långt ifrån det stockholmska 1980-talet. Här får vi i stället följa den flamboyanta varuhusägaren Harry Selfridge och hans planer på att öppna upp världens lyxigaste varuhus i London.

Brinner ditt hjärta för charleston, champagne och tredelade kostymer är detta din påse chips.

Finns på Netflix.

Superstore – Galen fars i köplada

“The superstore – it´s what makes America American!” är taglinen på denna humorserie om personalen på Cloud 9 I Saint Louis Missouri. I butiken försöker den nyanställde Jonah få fason på tillvaron. Det är inte lätt när man dag ut och dag in blir manglad av köpgalna reahajar, har en rasistisk dumbom till vd och konstant blir stött på av en skjutgalen butikschef.

I butiken försöker den nyanställde Jonah få fason på tillvaron. Det är inte lätt när man dag ut och dag in blir manglad av köpgalna reahajar

Amerikanskt som attan, men här skymtar också kritik mot megaföretag som Walmart.

Visas på TV6 och Amazon Prime Video.

Mia och Klara – Världens suraste butiksbiträden

Mia och Klara blev en dunderhit när den första säsongen kom 2007. Bland klassiska karaktärer som Gulletussan och Tabita finner man även de trötta klädbutiksbiträdena Mona och Ansi.

Mia Skäringer och Klara Zimmergren i Mia och Klara.

Att förolämpa kunder är duons paradgren. ”Ja det finns ingen stjärt som är den andra lik du” – säger Mona till en besökare i jeansprovhytten. ”Jaha du kör på den här lite tantigare stilen, det var väl roligt” – skanderar Ansi till en kund i kassan.

Serien poppar upp på SVT-play med jämna mellanrum.

Filip och Mona – Livskris i matbutiken

Gynekologen Mona har det inte lätt. Krisen är total när hon på några månader blir utbränd, separerar och krockar med polisen. Enligt kollegan Filip, som handleder henne i butiken där hon arbetstränar, har Mona gått in i ”slidväggen”. Men Filips liv är långt ifrån perfekt.

Livskrisande Filip och Mona finner varandra genom jobbet på matbutiken. Hur fint som helst är det.

Enligt kollegan Filip, som handleder henne i butiken där hon arbetstränar, har Mona gått in i ”slidväggen.

Hans föräldrar anser att sitta i kassan är lika med att ”inte göra någonting”, och vill få honom att börja plugga. Därtill har han en smygrelation med en heterokille. Mitt i vilsenheten växer vänskapen mellan Filip och Mona.

Ses på SVT-play.