Gucci jobbar på Möbel Trend i Söderköping.

Chihuahuan Gucci studsar upp och ner när matte Camilla Cederloo svänger in på parkeringen till Möbel Trend i Söderköping. Han rusar in i butiken och raka vägen till fikarummet för att hälsa på sina människokollegor. 

Den kalla vintersolen lyser upp sofforna, taklamporna, fåtöljerna och matthögarna inne på Möbel Trend. Ett äldre par kommer in och vill byta en golvlampa som inte passade bakom soffan. När de får syn på Gucci börjar de genast berätta om familjens egna hundar. 

Det är en riktig ice-breaker i mötet med kunderna

– Det är en riktig ice-breaker i mötet med kunderna, säger Camilla Cederloo.

Hon har aldrig fått några negativa reaktioner på hunden – tvärtom. Och hon har inte varit med om att någon fått en allergisk reaktion. Men så syns han inte alltid. Gucci ligger mest kopplad bakom kassadisken och sover i sitt bo. Någon skylt om att det finns en hund har de inte. 

– En gång på alla år som jag har haft hund på jobbet var det en tjej som blev jätterädd. Det var när jag hade en blomsteraffär och min förra hund for ut och skällde. 

Camilla Cederloo tar med sin hund till jobbet varje dag.

Djur stänger ute allergiker

Men det är inte alla som vill eller kan ha en hundkollega. Astma- och allergiförbundet tycker inte att det ska finnas sällskapsdjur på arbets-
platser. 

Marie-Louise Luther på Astma- och allergiförbundet.

– Det är ju skillnad med till exempel ledarhundar eller assistanshundar. Men en sällskapshund har ingen nödvändig funktion på en arbetsplats eller i en butik. Det stänger ute allergiker. Det är inte alla som vågar säga ifrån för att man upplevs som gnällig, säger Marie-Louise Luther, intressepolitisk handläggare på förbundet. 

950 765 hundar finns i Sverige, enligt Jordbruksverket.

Hon säger att 17–18 procent av Sveriges befolkning har något slags pälsdjursallergi. En del har astma eller svår allergi och kan inte vistas i rum där en hund tidigare varit. Andra kan hälsa på en kortare stund hemma hos folk som har hund. 

– Att ha en hund konstant på jobbet eller hemma kan däremot vara besvärligt eftersom allergenerna stannar kvar, särskilt i textilier och kläder, säger Marie-Louise Luther. 

Kunden Christoffer Carlsson tycker att det är positivt med djur på jobbet.

På Möbel Trend kommer kunden Christoffer Carlsson in för att betala en soffa. Gucci sätter sig vid hans fötter. 

– Det är helt rätt att kunna ha djur på arbetsplatsen. Det tillför något. 

Det tycker även personalen.

Det är jättemysigt. Han sprider mycket glädje

– Det är jättemysigt. Han sprider mycket glädje även om han inte gör så mycket väsen av sig. Han vill hoppa upp i knät och bli kliad ibland. Det är väldigt tomt när han inte är här. Han är också uppskattad bland kunderna. De vill ta med honom hem, så vi får säga att han inte är till salu, säger kollegan Frida Stening Gezici och skrattar. 

Att djur kan ha en positiv inverkan på arbetsmiljön bekräftas av flera forskningsrapporter. Att klappa en hund ökar välbefinnandet och minskar stressnivån i kroppen. 

– Människan har en dragning till lugna, snälla djur och till naturen sedan många tusen år tillbaka. Det är därför både djur och natur används inom vården, säger Therese Rehn, som forskar på sällskapsdjur vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

Forskaren Therese Rehn.

Hundar minskar jobbstress

Enligt studier upplever både hundägare och deras arbetskamrater att hundar minskar stress på jobbet. Det har även visat sig att besökare upplever arbetsplatser med hundar som mer positiva än arbetsplatser som inte har djur. 

Även för hunden kan det vara bra att vara med på jobbet. Forskning på kontorshundar visar att de vilar ungefär lika mycket som om de skulle vara ensamma hemma. Störningar, som att husse går fram och tillbaka, plötsliga ljud och besökare, var snarare positivt – hundarna tycker bara att det är kul att det händer något. 

Viktigt med policy

Therese Rehn säger att många arbetsgivare inte upplever att det finns någon efterfrågan från anställda att ha med hunden. Hon tror att många hundägare slentrianmässigt inte frågar. 

– Jag tror att folk skulle må bra om det var fler hundar på arbetsplatserna. Dels för att minska stress men också för att det ger motion för både hundägare och kollegor de drar med sig på hundpromenaderna. Även hundarna skulle må bättre av att inte behöva vara ensamma hemma. Men det kräver att man gör en policy och ser till att alla känner sig inkluderade, också allergiker och hundrädda. 

När Camilla Cederloo skulle börja jobba på Möbel Trend tyckte chefen att det var okej att hon hade med sin hund.

Butiksägaren i fråga heter Henric Johansson och han hade själv tidigare familjens hund med sig på jobbet. Därför var det inte så konstigt att ta in Camillas vovve.

– Det har fungerat bra, det märks knappt att den är där och ingen är allergisk i butiken. 

Gucci håller för det mesta till kopplad i sitt bo bakom disken.

Var väldigt skygg

Chihuahuan Gucci har inte alltid varit så glad som han är i dag. Han är en omplaceringshund. Han hittades tillsammans med sex andra hundar av länsstyrelsen vid ett tillslag i Sörmland. Hundarna fick aldrig gå ut och var vanvårdade. 

När han kom till Camillas familj för mindre än ett år sedan var han väldigt skygg och hade svårt att äta. Han blir fortfarande rädd vid häftiga rörelser. 

– Han leker inte jättemycket. Men på sistone har han börjat visa mer glädje. Han älskar fårskinn och snor mina fårskinnstofflor och gömmer i sitt bo. Och så älskar han att vara ute i skogen och spåra dovhjort, säger Camilla Cederloo.

I butiken får han social träning och mycket kärlek. Han har sina egna stamkunder som alltid frågar efter honom när de kommer in. 

Och så har han kollegan Jan Karlsson, som levererar möbler till kunderna. 

Han står bakom kassadisken. Han dyker plötsligt ner och när han sticker upp huvudet igen har han Gucci i famnen. Hunden slickar honom på kinden. De har en speciell relation. Janne brukar ge honom julklappar och födelsedagspresenter. Och köttbullar från lunchen.  

– Det är jättebra att han får vara här. Han livar upp och är alltid glad och trevlig.

Gucci visar upp sitt surikat-trick.

Hälften positiva till jobbhundar

Hälften av svenskarna är positiva till hundar på jobbet. Bland hundägare är siffran högre, sju av tio. 

 En av tre hundägare tar med hunden till jobbet. 

 Sex av tio tycker att hundar på jobbet leder till en mindre stressad arbetsmiljö.

 40 procent av de som inte har hund, anger att ett skäl är att de inte kan ha med hunden på jobbet.

Källa: Undersökning gjord av hundmatsproducenten Doggy 2018