1. Riskbedömning

Börja med att göra en riskbedömning tillsammans med chef och skyddsombud. Vad finns det för risker, till exempel om någon är allergisk eller hundrädd?

Hur kan man lösa problemen i så fall? Det kan exempelvis handla om att hunden bara får vara på vissa ställen eller på en plats ute. Alternativt att man inser att det inte går. 

På Ica Maxi i Östersund finns det hundgårdar med kojor för de anställdas hundar. Lotta Frisk har med sin portugisiska vattenhund Nemo varje dag. – Det är fantastiskt! Jag skulle inte kunna ha hund annars. Jag vet att det finns folk som vill jobba här just på grund av detta.

2. Chefens ansvar

 Enligt arbetsmiljölagen är det chefen som har ansvar för arbetsmiljön och hen ska se till att ingen mår dåligt eller blir sjuk på arbetsplatsen.

Finns det allergiker på jobbet ska hunden flytta på sig, inte den anställda. Allergi kan ses som en funktionsnedsättning och det kan vara tal om diskriminering annars. Tänk även på detta vid nyanställningar. 

3. Uppfostra jycken

 Se till att hunden är väluppfostrad och inte stör kollegorna. 

Bostonterriern Leos jobb är att ta hand om kontoret och fikarummet på Blomstrande hjärtat i Kållered. Han gör även en hel del reklamuppdrag åt blombutiken. – Att ha hunden med sig på jobbet är verkligen helt fantastiskt. Både för hunden och oss. Han mår bra av umgänget med sin bonusflock och vi får bus och kärlek tillbaka, vilket är lugnande under stressiga dagar, säger matte Susanne Fahlström.

4. Sätt upp skylt

 Har ni hunden i en butik, frisörsalong eller annat ställe där allmänheten har tillträde? Sätt upp en skylt om att djur tillåts så att allergiker kan välja att gå någon annanstans. 

Fanny och Torzten heter frisören Petra Toivonens fyrfota kollegor. – Våra små pälsklingar förgyller vår och kundernas vardag, säger hon.