Det är påsklov i Skogås centrum. Barn och ungdomar går in och ut från Ica Supermarket med nyinköpta läskburkar och godisförpackningar. Butiksanställda Susanna Gabrielsson skrattar till åt det klassiska påsklovstecknet medan hon häller upp färska geléhallon i lösviktslådan. Men allt är sig inte likt.

– Det säljs mindre plockgodis är vanligt, även nu i påsk, trots att Livsmedelsverket har gått ut med att corona inte smittar via livsmedel. Det brukar gå åt mycket mer än nu, så det märks att det finns en allmän oro över viruset, säger Susanna Gabrielsson som ansvarar för lösviktskonfektyren.

Susanna Gabrielsson ansvarar för lösviktskonfektyr, bröd, grill och vego på Ica Supermarket i Skogås.

Själv är hon inte särskilt orolig för smitta.

– Vi har tagit till många olika åtgärder i butiken, så jag tycker att det känns bra. Ingen i personalen har smittats. Alla med minsta förkylning eller sjukt barn skickas hem, säger hon.

Dragéägg, skummägg och äggskallar

Susanna Gabrielsson känner sig frisk och är därmed på jobbet i dag. På ett par raders mellanrum i lösviktshyllan har hon fyllt två lådor med nästan identiska godisägg i pastellfärger. På locket på den övre lådan har hon skrivit Dragéägg med en svart tuschpenna.

Godis med papper på går fortfarande hem i lösviktshyllan.

– Jag var tvungen att skriva på lådorna direkt för att inte blanda ihop dem. Jag vet inte ens vad det är för skillnad på dem, säger hon och skrattar.

Hon suddar ut texten med en servett och sticker in etiketten med innehållsförteckningen i listen under lådan.

Jästen är slut

Virusets påsk-påverkan märks av på fler sätt i butiken. För några veckor sedan var det toalettpappret som var slut i hyllorna. Nu är det i stället jästen. Och till det lilla centrumet nära bostadsområdena kommer kunderna numera i en jämn ström över dagen i stället för i pikar vid lunch och efter jobbet.

– Det märks att folk stannar hemma, säger Susanna Gabrielsson.

Färdigpackat godis är extra populärt denna påsk.

Bredvid henne står en trave färdigpackade godislådor med påsktema. Bland annat innehållande någon av de där pastellfärgade äggsorterna. I stället för plockgodis väljer kunderna nu lådorna och andra färdigpaketerade sötsaker.  

– Mest poppis är inslaget lösgodis med papper på. Som geisha, kolor och daim, säger Susanna Gabrielsson.

Hon byter ut de sista etiketterna och ställer fram skylten för extrapris på lösviktsgodis.

– Vi får väl se om den här har någon effekt, säger hon och ler.

Livsmedelsverket: Coronaviruset smittar inte via livsmedel

Det finns inget som tyder på att man blir coronasmittad om man äter lösviktsgodis med viruset på, står det på Livsmedelsverkets hemsida. Coronaviruset dör i magsäckens sura miljö. Det måste komma ner i luftvägarna för att man ska bli sjuk.

Risken för att bli smittad av att ta på samma föremål, som en godisskopa, som en sjuk person rört vid är också liten. För att bli smittad behöver den sjuka precis ha hostat eller nysit på skopan när du tar i den, och sedan ska du röra vid din mun, näsa eller ögon, utan att ha tvättat händerna emellan, för att riskera att smittas. Här kan du läsa mer om smitta via livsmedel.