”På Löplabbet Kungsgatan bedöms man inte utifrån hur många skor man säljer, utan vilken tid man gör på milen.

När boken Born to run kom för sju år sen skulle alla ha tunna sulor och låga dojor. Den trenden är över – som tur är vill jag påstå. Skorna kunde vara väldigt instabila, nästan som disktrasor i sladdrighet. Många små ben i foten tog stryk.

Alla borde få springa på löpband i en butik och bli filmade. Då vet man att det i alla fall är rätt typ av sko.

Sen tycker vi att många kunder köper för små skor. Det blir mycket blånaglar och man domnar i tårna och fötterna. Joggingskor är otroligt små i storlekarna. Har man 43 i sina vanliga skinndojor behöver man gå upp en storlek.

Joggingskor är otroligt små i storlekarna. Har man 43 i sina vanliga skinndojor behöver man gå upp en storlek.

Håkan Björkman

Vi som jobbar här springer i alla skor vi får in, inomhus på band. En tredjedel får vi låna hem. Sen diskuterar vi hur vi tycker att de fungerar. Det lär man sig jättemycket på. Jag testspringer runt 75 par skor per år.

Det är bra att springa så många lopp som möjligt här i Stockholm, så att man har något att prata med kunden om. Men det är inget krav från Löplabbet.

Kunderna är ödmjuka. Många ber om ursäkt för att de inte är elitlöpare. Vi säljer 99 skor av 100 till de som vill springa två gånger i veckan, men kanske hinner ut en gång.”

Håkans skotips

1. Skon ska ha mycket dämpning.

Det är aldrig dåligt, även om personer med lågt fotvalv inte har samma behov. De med lågt fotvalv har pronerande fötter och kan behöva en sko med extra anpassad dämpning. Men det är omdiskuterat om det verkligen är skonsammare.

2. Runners loop.

Snöra i det nedre hålet när de två sista hålen är på olika nivåer. Om skon släpper i hälen kan du låsa den med en ögla. Googla på ”Runners loop”.

4. Stirra dig inte blind påvikten.

En lätt sko har ofta sämre dämpning och då kan fötterna lättare ta stryk.

5. Större storlek än du tror.

Passformen är viktig, men köp en storlek större än dina vanliga skor.